Annons

Anela Murguz: Med gårdsförsäljning blir Sverige äntligen lite trevligare

Alla förslag som regeringen lägger fram kan inte handla om kriminalitet.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 juni 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Snart kan den som besöker en lokal tillverkare av alkohol köpa med sig lite dryck hem. Bilden är en genrebild.Foto: Johan Valkonen

Den satt långt inne. Moderaterna och Kristdemokraterna har tidigare inte varit helt överens om hur långt förslaget om tillåten gårdsförsäljning ska gå. Men i veckan kunde ett lagförslag från regeringen presenteras: Från och med nästa år väntas det bli tillåtet att köpa öl, cider, vin och sprit på svenska gårdar. Om än med vissa begränsningar.

Och som ett brev på posten kom kritiken från Socialdemokraterna. I en duell mellan partiledaren Magdalena Andersson och statsminister Ulf Kristersson (M) i TV4 i förra veckan ville S-ledaren flytta fokus till kriminaliteten. När statsministern kallade gårdsförsäljningen för en ”pytteliten frihetsreform” kontrade Andersson med att de som inte vågar gå ut för alla sprängningar hade velat se en annan frihetsreform.

Annons

Det är magstarkt med tanke på att Socialdemokraterna styrde Sverige under åtta år innan den borgerliga regeringen tillträdde efter valet 2022 – utan att vända utvecklingen i rätt riktning. Även under Magdalena Anderssons tid som statsminister sköts och sprängdes det runtom i landet – inte slutade hon driva politik på andra områden för det?

Den sittande regeringen har förvisso gjort ett stort nummer av att bekämpa gängkriminaliteten. Det är också rimligt att anta att väljarna kommer att döma regeringen utefter hur väl den lyckas med den uppgiften. Men det betyder inte att all regeringspolitik ska kretsa kring en enda fråga, alldeles oavsett hur akut samhällsproblemet är.

”Att det finns omfattande problem med gängkriminalitet är ett närmast larvigt motargument mot gårdsförsäljning.”

Och om det är något regeringen har gjort hittills är det att krishantera. Det hör förstås till själva uppgiften att regera ett land, men det är naturligt att en regering också ägnar sig åt annat. Som att till exempel göra Sverige till ett lite trevligare och roligare land.

Det gillar förvisso inte nykterhetsrörelsen som menar att regeringens förslag hotar Systembolagets alkoholmonopol. Föreningen IOGT-NTO har för övrigt också målat upp en motsättning mellan gårdsförsäljning och gängvåld, när man i en debattartikel i tidningen Dagen i höstas påstod att utredningen, som regeringens förslag i mångt och mycket vilar på, skulle belasta det svenska rättssystemet.

Men i själva verket innehåller förslaget om att tillåta gårdsförsäljning en rad begränsningar som syftar till att inte utmana monopolet, samt att förslaget ska vara förenligt med EU-rätten.

Att det finns omfattande problem med gängkriminalitet är ett närmast larvigt motargument mot gårdsförsäljning. Tur att det inte hindrar regeringen från att göra Sverige lite trevligare.

Annons
Annons
Annons
Annons