Annons

Margit Silberstein: Med Dadgostar och Lööf är det bäddat för bråk

Är det ett lejon eller en mus som ryter? Nooshi Dadgostar dribblar med orden.
Margit Silberstein
Gästkrönika • Publicerad 4 september 2022
Margit Silberstein
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att styra Sverige med både Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C) blir inte lätt för Magdalena Andersson (S), spår krönikören Margit Silberstein.
Att styra Sverige med både Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C) blir inte lätt för Magdalena Andersson (S), spår krönikören Margit Silberstein.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Hon säger att en plats i regeringen är hennes ”absoluta krav”. I nästa andetag vill hon inte ställa ultimatum. Oavsett vokabulär är det Vänsterns öde att fastna i en rävsax.

Enligt de som var med på den tiden när Lars Ohly var partiledare och Göran Persson var statsminister och deras två partier budgetsamarbetade, brukade Persson på sitt karaktäristiskt småelaka vis, säga till Ohly när han var motsträvig och satte hårt mot hårt: Jaså! Och vart ska du ta vägen? Ska du rösta med Moderaterna? Sen var det inget mer med det. Slut på samtalet.

Dagens krönikör

Margit Silberstein

är journalist och författare med en bakgrund som bland annat inrikespolitisk kommentator på SVT.

Annons

Det är något mer utmanande för den nuvarande statsministern Magdalena Andersson att reta upp Nooshi Dadgostar på motsvarande sätt. Nooshi, som hon kort och gott heter på valaffischerna, har ju redan gjort det. Hon var med om att fälla regeringen Löfven i somras. Fast det tog bara några dagar, sen var Stefan Löfven tillbaka vid makten igen. Möjligen kan Nooshi Dadgostar trycka rött och sätta stopp för att Magdalena Andersson blir statsminister vid en eventuell rödgrön seger i det förestående valet. För att sedan ställa hårda krav i utbyte mot att inte rösta nej en andra gång. Men det är naturligtvis ett spel med höga insatser vars utgång man inte kan vara säker på. Och att bidra till att Ulf Kristersson blir statsminister med Sverigedemokraternas stöd vore politiskt självmord för både Nooshi Dadgostar och hennes parti.

”Utifrån det perspektivet var ju vinstbegränsningar en dålig jordmån för att vänskap över blockgränsen skulle spira.”
Margit Silberstein

Det som tar störst plats i potten när Nooshi Dadgostar laborerar med ”ultimatum” och ”absoluta krav” är vinstförbud i skolan – en av politikens mest laddade frågor, en plåga som förföljde Stefan Löfven under lång tid. Då när Vänstern blev den sköra minoritetsregeringens stöttepelare efter valet 2014 var Jonas Sjöstedts villkor ett tak för vinster i välfärdssektorn. Pakten mellan Socialdemokraterna och Vänstern innebar att Sjöstedt skulle ta sin hand från regeringens budget och slänga ut den till vargarna om Löfven vågade bryta sitt löfte. Samarbetet gav bra utdelning för Vänstern och Jonas Sjöstedt tog gång på gång åt sig äran för alla ”vänstermiljarder” till kommunerna. Men när det kom till själva juvelen i kronan för Vänsterpartiet var det mindre muntert. Visserligen hade Stefan Löfven lovat, men han var inte besjälad av något vinsttak. Och i grunden var ju Löfven långsiktigt ute efter Annie Lööf och Jan Björklund i enlighet med ledstjärnan att blockpolitik är fördummande. Utifrån det perspektivet var ju vinstbegränsningar en dålig jordmån för att vänskap över blockgränsen skulle spira.

Det som hände, enligt Jonas Sjöstedts memoarbok, var att regeringen in i det sista vägrade lägga fram ett förbudsförslag. I anslutning till att höstbudgeten 2017 skulle klubbas i riksdagen ställde Vänsterpartiet ultimatum med klockslag och datum: Lägg fram vinstpropositionen som utlovat annars drar vi oss ur höstbudgeten. Klockan tickade, inget hände. Då utlyste Vänsterpartiet en pressträff, vilket regeringen noterade och gjorde illa kvickt som de blev tillsagda. Förslaget blev nedröstat direkt av oppositionen – att det skulle ske visste alla inblandade.

Det alla iblandade vet idag är att nu blir det Magdalena Andersson, Stefan Löfvens efterträdare, som får vinstproblemet på halsen. Om hon ska styra Sverige med Nooshi Dadgostar och Annie Lööf är det bäddat för bråk. Men Göran Perssons fråga kan ställas till både Lööf och Dadgostar: Jaså! Vart ska ni ta vägen? Ska ni rösta med Moderaterna?

Annons
Annons
Annons
Annons