Annons

Matnyttigt initiativ för riktiga jobb

Svenljungas satsning på anställning i stället för bidrag är värt beröm.
Ledare • Publicerad 15 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
När enklare arbetsuppgifter som att handla mat utförs av de komjobbs-anställda kan hemtjänstpersonalen ägna mer tid åt de äldre.
När enklare arbetsuppgifter som att handla mat utförs av de komjobbs-anställda kan hemtjänstpersonalen ägna mer tid åt de äldre.Foto: Pontus Lundahl/TT

Så ska fler få jobb i stället för bidrag – det var rubriken till en nyhetsartikel i BT häromdagen (BT 10/1).

Det hade lika gärna kunnat vara namnet på ett seminarium under en borgerlig partistämma eller en punkt i ett partiprogram för exempelvis Liberalerna eller Moderaterna.

Annons

Men artikeln handlade om ett initiativ i Svenljunga kommun som går ut på att fler som i dag har socialbidrag i stället ska erbjudas riktiga jobb. Anställningsformen kallas komjobb, och riktar sig till personer som har svårt att ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden.

Resultatet av satsningen är ännu oklart, men själva initiativet är värt att lyftas upp av främst två anledningar: För det första ger det människor en möjlighet att gå från bidrag till egen försörjning. Det ger en högre inkomst med all den frihet detta innebär. Men minst lika viktig är känslan att vara självständig och kunna ta hand om sig själv och sin familj.

”Förutsättningen är naturligtvis att arbetsuppgifterna bygger på verkliga behov som annars skulle ha behövt tillgodoses av andra anställda.”

För det andra ska de komjobbs-anställda utföra arbetsuppgifter som hemtjänstpersonal tidigare hade på sitt bord. Genom att komjobbarna tar över inköp av dagligvaror och livsmedel frigörs tid för undersköterskorna. Denna tid kan de i stället ägna åt kärnverksamheten, det vill säga mötet med de människor som behöver deras hjälp.

Sandra Larewall, verksamhetschef på socialförvaltningen, beskriver upplägget som en vinna-vinna-situation. Hon har rätt, men ledarsidan skulle vilja lägga till två fördelar. Förutom de komjobbs-anställda och brukarna finns två ytterligare vinnare; hemtjänstpersonalen som får en drägligare arbetssituation, och den gemensamma plånboken som blir mindre ansträngd i takt med att fler går från bidrag till arbete.

Förutsättningen är naturligtvis att arbetsuppgifterna bygger på verkliga behov som annars skulle ha behövt tillgodoses av andra anställda. Så länge detta sker är det bara att gratulera Svenljungaborna till det sunda användandet av skattemedel.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons