1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Människan måste förvalta naturen med varsamhet

Där mänsklig bebyggelse breder ut sig blir det på bekostnad av djur och natur. Att det behövs en avvägning mellan djurs och människors intressen är ofrånkomlig.
Relationen mellan människor och djur är svår att hantera. Men med eftertänksamhet och hårt arbete kan hoten mot såväl djur som människa minimeras.
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

I veckan kom flera nyheter om hur mänskliga aktiviteter påverkar djur negativt. Bland annat rapporterades det om den belysning som sätts upp på historiska byggnader, i parker och längs elljusspår som kraftigt begränsar nattdjur såsom fladdermöss. Belysning är viktigt i bebyggelse för att öka framkomlighet och trygghet.

Djur lever också i bebyggelsen och inte minst i gränslandet mellan människor och skog. Oftast handlar det om okunskap om vilka förutsättningar för djurliv som den ökade ljussättningen påverkar. All typ av utökning av människans bruk av naturen för med sig risker för djurlivet. Det är inte nödvändigtvis ett problem om det görs med konsekvenserna i åtanke.

En stor fråga angående just bruket av naturen är den svenska älgen och dess skador på skogsbruket. Betesskadorna som älgen och andra hjortdjur orsakar uppgår till ett värde av 7,2 miljarder varje år, enligt Skogsstyrelsens senaste rapport. Skadorna älgen orsakar är värre än både granbarkborren och skogsbränder.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet flaggade i veckan för att den svenska älgen kan komma att rödlistas om antalet fortsätter minska.

Men älgstammen är fortfarande stor och inte i närheten av att vara hotad som art enligt Artdatabanken. Ett minskande bestånd ger skäl för att varna för rödlistning. Men eftersom minskningen är under strikt kontrollerad jakt så är en minskning inte någon varningsklocka för hot. Jakten har till och med varit långsammare än vad som planlagts.

De ofantliga skadorna som djuren orsakar på skogsbruket kan i viss utsträckning lättas med hjälp av plantering av tall för att utfodra älgarna. Men i slutändan handlar det om hur många älgar som finns och var de rör sig någonstans.

Människans välstånd bygger på ett gott förvaltande av den natur vi lever i. Djur är ständigt närvarande. Även i tätbebyggelse kan så stora djur som älgar vandra in tämligen obekymrat. Men de riktigt stora problemen uppstår där mänsklig aktivitet överlappar med skog och natur.

Om människan ska kunna leva med djuren på ett etiskt sätt måste förvaltarskapet vara den ledande idén. Med kunskap och ett visat hänseende för djurens förutsättningar kan vi alla leva bättre, såväl djur som människor.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.