Annons

Man kan aldrig informera för mycket om coronarekommendationer

Myndigheterna borde lägga krut på att nå ut brett med vilka rekommendationer som gäller – inte förlita sig helt på ”eget ansvar”.
Ledare • Publicerad 14 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Vem ser till att inresande till Sverige är medvetna om att de behöver testa sig för covid-19?
Vem ser till att inresande till Sverige är medvetna om att de behöver testa sig för covid-19?Foto: Henrik Montgomery/TT

Det gick inte mer än tre veckor innan fullvaccinerade personer uppmanades att testa sig för covid-19 igen. Detta efter att dessa uppmaningar hade lyfts i början av november till följd av den ökade smittspridningen. Sedan dess har en rad nya rekommendationer och restriktioner tillkommit, bland annat att den som rest utanför Norden ska testa sig för coronaviruset. Men förbryllande få resenärer känner till detta.

Ekot (9/12) åkte ut till Arlandas flygplats i Stockholm och mötte inte en enda resenär som kände till den nya rekommendationen som tillkom i ett försök att hindra nya omikron-varianten från att få fäste. Flygresenärerna, som med jämna mellanrum informeras om att hålla avstånd och bära munskydd, förväntas söka upp den informationen på egen hand. Till exempel finns det QR-koder på skyltar på flygplatsen som resenärerna kan scanna in och på så sätt ta sig vidare till Folkhälsomyndighetens hemsida.

Annons

Men de som Ekot talat har inte gjort det, vilket illustrerar varför det kan vara problematiskt av myndigheter att förlita sig på att människor tar eget ansvar istället för att ligga i framkant när det gäller att tillgängliggöra viktig information till så många som möjligt.

”Märkligt nog verkar inte det synsättet prägla myndighetens och regeringens syn vad gäller tillgången till information.”
Anela Murguz

Det är bara att jämföra med Norge där alla inresande får ett sms om att de måste testa sig. Det är förmodligen mer omständligt än att trycka upp ett par QR-koder, men fördelen är att informationen blir mer lättillgänglig. Något som inte bör underskattas då det uppenbarligen finns ett behov av att informationen når ut till fler.

En annan anledning till att Sverige borde ha använt sig av en annan informationsstrategi är ojämlikheten. SCB kunde förra veckan presentera ett samband mellan vaccintäckning och valdeltagande; där valdeltagandet är lågt är också vaccinationstäckningen låg. På listan över platser med landets lägsta respektive högsta vaccinationstäckning finns ingen Sjuhäradskommun med, men som BT (2/10) tidigare har rapporterat varierar vaccinationsgraden även mellan stadsdelar i Borås.

FHM har vid flera tillfällen tagit upp aspekten om jämlik hälsa, så även under pandemin. Statsepidemiolog Anders Tegnell tyckte till exempel vid pandemins inledande skede att frågan om distansarbete skulle tänkas igenom noga på grund av detta då alla grupper inte har möjligheten att jobba hemifrån.

Märkligt nog verkar inte det synsättet prägla myndighetens och regeringens syn vad gäller tillgången till information. Om inte ens vaccinerade flygresenärer (i Ekots reportage nämner några av de intervjuade att de är fullvaccinerade) har koll på vilka rekommendationer som gäller för tillfället lär knappast de människor som befinner sig i utanförskap vara bättre informerade.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons