GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karin Karlsbro: Lukasjenko är inte en politiker – han är en skurk

Lukasjenko är ett allvarligt hot mot fred och säkerhet i Europa.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 11 december 2021
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Demonstranter protesterar mot Lukasjenkos regim i Stockholm. Något som är långt ifrån möjligt för demokratirörelser i Belarus.
Demonstranter protesterar mot Lukasjenkos regim i Stockholm. Något som är långt ifrån möjligt för demokratirörelser i Belarus.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är i dagarna precis ett år sedan. Vi sågs i gamla stan och åt lunch, Ales och jag. Ales Bialiatski, grundare av den belarusiska människorättsorganisationen Viasna hade mycket att berätta. Han är en sån där person som kan tyckas lågmäld men som lämnar en med ett starkt intryck som sitter kvar.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Den där dagen förra året var han på besök i Stockholm för att ta emot Right Livelihoodpriset, det så kallade alternativa nobelpriset. Jag hade tidigare träffat honom då han besökte Europaparlamentet för att ta emot Sacharovpriset, det europeiska priset för tankefrihet.

Viasna är en av de organisationer som samlat modiga människor för att protestera mot förtryck, mot brott mot mänskliga rättigheter som begåtts i Belarus långt innan regimens brutalitet blev en världsnyhet.

På Viasnas hemsida, prisoners.spring96.org, kan man dagligen följa antalet politiska fångar öka. Idag är Ales en av de 909 (10/12) politiska fångar som just nu hålls frihetsberövade i Belarus för att de vill se en annan framtid. Sedan Ales greps den 14 juli har ingen hört av honom. Han delar samma öde som många andra organiserade människorättsaktivister och journalister, men också de som bara genom att klä sig i de belarusiska frihetsrörelsens färger vitt och rött, och därmed betraktas som ett hot mot Lukasjenkos regim.

Den 20-åriga kemistudenten Artsiom Bayarsky arresterades i april för att ha deltagit i en fredlig demonstration. Hans fall uppmärksammades tidigare i år efter att polis stormat in och genomsökt hans hem för att sedan misshandla och hota honom till att göra avbön och erkänna sina brott i en video som spreds av regimen på sociala medier. I torsdags dömdes Artsiom till 5 års fängelse för “våldsamt upplopp” och “extremistisk organisering” i en rättegång bakom lyckta dörrar.

”Bakom varje nummer i statistiken döljer sig ett enskilt människoöde.”
Karin Karlsbro

40 000 gripanden. 4644 fall av tortyr. 909 politiska fångar, däribland flera unga tonåringar. 14 rapporterade dödsfall. Siffrorna ökar dagligen, när man tittar nästa gång är de utdaterade. Bakom varje nummer i statistiken döljer sig ett enskilt människoöde. Trots att man vet precis vad som väntar en fortsätter aktivisterna i Viasna, från fria mediekanaler som Belsat, den folkvalda presidenten Sviatlana Tsikhanouskaya som fick valet stulet från sig och nu lever i exil, och alla andra belarusier som hoppas att en dag få åtnjuta alla de friheter vi tar för givna, att kämpa emot förtrycket. För det finns inget annat alternativ.

Lukasjenko är inte bara ett hot mot Belarus befolkning utan har genom flygkapning, kidnappningar och människosmuggling av migranter visat att han utgör ett allvarligt hot mot fred och säkerhet i Europa.

Sedan i somras har ingen hört något från Ales. Jag tänker ofta på honom, och undrar om vi kommer att kunna träffas för en lunch i Stockholm eller Bryssel igen.

Det är dags att Europa samlas för att få ett slut på skräckväldet. De fängslade måste få frihet. Lukasjenko måste åtalas och dömas för de brott han begår. Han är inte en politiker. Han är en skurk.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.