Annons

Lindéns ledare: Kan ingenjören från Manchester rädda Irak?

När Iraks premiärminister Nouri al-Maliki avgick i torsdags till förmån för parlamentets vicetalman Haider al-Abadi, var det många observatörer som genast dömde ut al-Malikis politiska gärning.
Ledare • Publicerad 18 augusti 2014
Foto: TT

Han lämnar ett Irak som är sönderslitet av inbördeskrig, trots att han under sin åttaåriga ämbetstid har haft tid att försöka dela upp makten mellan de olika befolkningsgrupperna. Men det handlar också om det faktum att al-Maliki slutligen avgick och inte tvingades bort från makten. Han gjorde det för att ”skydda den politiska processen” och det visar att demokratin är spirande i Irak. Det är också ovanligt med ledare i Gulfstaterna som avgår frivilligt.

Enligt den tidigare brittiske diplomaten Gerard Russell som arbetat länge i Irak är al-Abadi ”en mycket intelligent man som också är en politiker. al-Maliki däremot var mer av en motståndskämpe”. Men Haider al-Abadi deltog också i motståndskampen mot Saddam Hussein och fick se två av sina bröder avrättade.

Annons

Han föddes 1952 och fadern var högt uppsatt läkare som ett tag var inspektör för Iraks sjukhus. Vid 15 års ålder gick al-Abadi med Dawapartiet som var en shiitisk oppositionsorganisation och efter al-Abadis ingenjörsstudier vid universitetet i Bagdad tvingades familjen i exil i Storbritannien. Där doktorerade han vid universitet i Manchester 1981 och arbetade senare som konsult i London. Samtidigt som han var aktiv inom olika oppositionsgrupper och dessutom drev ett café som var populärt bland exilirakier.

Efter att Saddam Hussein störtades 2003 återvände han till Irak och blev först kommunikationsminister i den nya regeringen. Därefter har han verkat som en nyckelrådgivare till premiärminister al-Maliki och de flesta har antagit att han tränats för premiärministerposten.

Att ett maktskifte också har varit i görningen märktes under sommaren när terroristgruppen IS framgångar har gjort al-Malikis framtid alltmer osäker. När al-Abadi intervjuades av den brittiske journalisten Mehdi Hasan i webbtidningen Huffington Post i juni i år vädjade han till USA att börja bomba IS, och varnade för att Irak var redo att acceptera hjälp från den som erbjud det, även om det skulle vara den traditionella fiendemakten Iran.

När det offentliggjordes att han skulle bli ny premiärminister välkomnades beslutet av både USA och EU. Tidigare hade hans varningsord också gett resultat då USA:s president Barack Obama skickat flygunderstöd till Irak. Haider al-Abadi har nu två veckor på sig att bilda en ny regering och överbygga de spänningar mellan olika religiösa grupper som al-Malikis beteende har underblåst.

Det återstår därför mycket att göra om ingenjören från Manchester ska kunna rädda Irak som stat från att slitas sönder av ytterligare inbördeskrig.

Lindéns ledare:

I sommar kommer Borås Tidnings sommarvikarie David Lindén att skildra världsledare som man inte läser mycket om i svensk massmedia.

Del 1 14/7 Kinas presidenXi Jingping

Del 2 21/7 Litauens president Dalia Grybauskaite

Del 3 23/7 Israels premiärminister Benjamin Netanyahu

Del 4 28/7 Irans ayatollah Ali Khameini

Del 5 31/7 Rysslands president Vladimir Putin

Del 6 4/8 Sydadrikas oppositionsledare Hellen Zille

Del 7 9/8 Norges oppositionsledare Jonas Gahr Störe

David Lindén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons