Annons

Lindéns ledare: En konstitutions- försvarare och Biko kämpe

Sydafrika är idag ett land som fortfarande brottas med minnet av apartheid.
Ledare • Publicerad 4 augusti 2014
Foto: TT
Foto: 

Hoppet från 1994 har bytts ut mot besvikelse, vilket i sin tur har lett till att fler och fler kräver radikala lösningar på både fattigdom och kriminalitet. Att regeringspartiet ANC är djupt impopulärt framkom när president Jacob Zuma möttes med burop när han höll tal på Mandelas begravning.

Hoppet står till den 63-åriga före detta journalisten Helen Zille som är partiledare för oppositionspartiet Democratic Alliance (DA) och regeringschef – motsvarande landshövding – för Västra Kapprovinsen.

Annons

Hon föddes 1951 som barn till tyska immigranter och talar engelska, tyska, afrikaans och xhosa, som är det största inhemska stamspråket. Till skillnad från många andra vita politiker från apartheidtiden finns det fog för att påstå att Zilles resumé är helt och hållet oklanderlig. Efter studier i journalistik vid Witwatersrand universitetet arbetade hon som reporter på tidningen Rand Daily Mail.

Där var hon 1977 med om att avslöja att demokratikämpen Steven ”Steve” Biko (1946-1977) hade dött av misshandel istället för av hungerstrejk, vilket var den officiella versionen.

Under hela 1980-talet arbetade Zille sedan för medborgarrättsorganisation Black Sash, vilken Nelson Mandela har beskrivit som det ”vita Sydafrikas samvete”. När ANC och annan politisk opposition tilläts 1990 gick Zille med i det liberala Democratic Party (DP), som senare döptes om till Demokratic Alliance och har lyckats samla en stor del av oppositionen mot ANC.

Mellan 2006-2009 var hon borgmästare för Kapstaden med fokus på att bekämpa droger, kriminalitet och prostitution. Ett uppdrag som hon hade fram tills dess att hon blev partiledare för DA 2009.

I rikspolitiken har hon inriktat sig på att försvara den Sydafrikanska konstitutionen som är inriktad på maktdelning. Enligt Zille tror inte ANC på att ”separera partiet och staten” som hon uttryckte det i en intervju med BBC 2012.

Det finns stor potential för ett maktskifte i Sydafrika, då många människor är genuint missnöjda med ANC. Men Zille och DA har än så länge inte lyckats att samla mer än 16 procent av väljarna, och många menar att hennes stundtals tuffa retorik har skrämt många svarta från att lägga sin röst på partiet.

När väl ett oppositionsparti kommer attraherar större grupper får man dock säga att Zille gjort en stor del av förarbetet. Ty det är bara en fråga om tid.

Lindéns ledare:

I sommar kommer Borås Tidnings sommarvikarie David Lindén att skildra världsledare som man inte läser mycket om i svensk massmedia.

Del 1 14/7 Kinas presidenXi Jingping

Del 2 21/7 Litauens president Dalia Grybauskaite

Del 3 23/7 Israels premiärminister Benjamin Netanyahu

Del 4 28/7 Irans ayatollah Ali Khameini

Del 5 31/7 Rysslands president Vladimir Putin

David Lindén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons