Annons

Lindéns ledare: Skeppsmäklarsonen som gillar Bjørnstjerne Bjørnsson

Trots att Norge är vårt grannland har många svenskar dålig kunskap om norsk politik.
Ledare • Publicerad 9 augusti 2014

Detta märktes när den rödgröna koalitionsregeringen under ledning av Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg förlorade regeringsmakten till den borgerliga oppositionen 2013.

När Stoltenberg avgick som AP ledare och efterträddes av tidigare utrikes – och hälsoministern Jonas Gahr Störe var det få som visste vem han var, trots att han har sommarpratat och varit med i Skavlan.

Annons

Han föddes 1960 och växte upp i Oslos motsvarighet till Östermalm. Oslo var långt in på 1990-talet så pass litet så att alla kände alla, och ett tecken på detta är att Störes morfar och farfar kände varandra långt innan deras barn gifte sig.

Det kunde också ha blivit en vanlig uppväxt med militärtjänsten på Sjökrigsskolan och därefter studier i ekonomi. Men han valde istället att läsa vid det franska elitinstitutet Sciences Po i Paris och därefter vid London School of Economics. På 1980-talet var utlandsstudier betydligt ovanligare än vad de är idag och Störe som på den tiden var mörkhårig fick känna på hur det var att misstas för en arab i Frankrike. Det var kanske då som engagemanget mot rasism föddes och han tog poeten Bjørnstjerne Bjørnssons ord om att ”de goda gärningar räddar världen” som sitt favoritcitat.

Efter avslutade studier forskade han vid Harvarduniversitetet och vid den norska handelshögskolan BI. Inträdet till politiken kom 1989 då han rekryterades som rådgivare till statsminister Gro Harlem Brundtland. Han gjorde sig oumbärlig, norska tidningar skämtade om att han var ”guds gåva till Gro” och han avancerade snabbt till stabschef.

Efter detta var han generaldirektör vid Världshälsoorganisation (WHO:s) högkvarter i Genève där han pläderade för att betrakta sjukdomar som en global säkerhetsfråga. När han kom tillbaka till den norska politiken var det som statsminister Jens Stoltenbergs alltiallo och detta har den norske författaren Henrik Langeland fångat i romanen Wonderboy (2005), där huvudpersonen Christian von Der Hall vill köpa de norska förlagen Aschehoug och Gyldendal.

Han måste dock kolla med en representant från kulturdepartementet som säger att det går bra om han kollar det ”med Jonas”.

Det återstår att se om Jonas har koll på väljarna.

Lindéns ledare:

I sommar kommer Borås Tidnings sommarvikarie David Lindén att skildra världsledare som man inte läser mycket om i svensk massmedia.

Del 1 14/7 Kinas presidenXi Jingping

Del 2 21/7 Litauens president Dalia Grybauskaite

Del 3 23/7 Israels premiärminister Benjamin Netanyahu

Del 4 28/7 Irans ayatollah Ali Khameini

Del 5 31/7 Rysslands president Vladimir Putin

Del 6 4/8 Sydadrikas oppositionsledare Hellen Zille

David Lindén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons