Annons

Kornelius Persson: Lillsjön i Nittorp visar vägen för Sjuhärad

Landsbygden behöver fler kulturscener.
Kornelius PerssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 30 mars 2024
Kornelius Persson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förra året arrangerade de lokala musikprofilerna Maria och Rickard Skoglund (till vänster) en rad eventkvällar med konserter och mat på Lillsjön i Nittorp, där Martin Stenmarck var ett av dragplåstren på scen.
Förra året arrangerade de lokala musikprofilerna Maria och Rickard Skoglund (till vänster) en rad eventkvällar med konserter och mat på Lillsjön i Nittorp, där Martin Stenmarck var ett av dragplåstren på scen.Foto: Henrik Erickson

Demografin i Sjuhärad sviktar och landsbygdskommunerna måste bli bättre på att locka till sig småbarnsfamiljer. För att nå dem behövs inte bara en välfungerande barnomsorg, utan också ett rikt kulturliv. Sjuhärad skulle därför må bra av fler kulturscener som Lillsjön i Nittorp.

Krönikören

Kornelius Persson

studerar statsvetenskap i Lund, växte upp i Nittorp och gick gymnasiet på Bäckäng i Borås. Han var tidigare ordförande för Luf Södra Älvsborg.

Tidigare i år har BT kunnat rapportera (22/2) om att endast två av sex kommuner i Sjuhärad har en ökande befolkning. Det är Bollebygd och Borås som sticker ut, och då har undantagskommunerna bara en marginell befolkningsökning. Den största befolkningsminskningen finns i Herrljunga, Tranemo och Svenljunga.

Annons

Att unga väljer att flytta från landsbygden är inget nytt under solen. Stadens möjligheter finns helt enkelt inte på landsbygden, och det är inte nödvändigtvis något dåligt. Landsbygden ska inte behöva konkurrera med staden på stadens villkor när det exempelvis kommer till universitetsutbildningar eller pulserande stadsliv. Landsortens trygghet, närhet till naturen och billiga kvadratmeter måste kunna tala för sig själva. Det rurala områden borde prioritera är att locka tillbaka utflyttade när de är färdiga med studier eller jobb i staden, och istället vill prioritera familjeliv.

Välfungerande skolor och övrig barnomsorg presenteras därför ofta som ensamma lösningar. En bra skolverksamhet är förstås centralt för att attrahera unga vuxna som överväger att bilda familj, men det kommunerna måste förstå är att kultur och meningsfulla fritidsmöjligheter också är grundförutsättningar för att lyckas vända utvecklingen.

”Landsortens trygghet, närhet till naturen och billiga kvadratmeter måste kunna tala för sig själva.”
Kornelius Persson

Här kan man lära sig av Nittorp. Byn som ligger i Tranemo kommun har lyckats öka sitt invånarantal, och alltså vänt den nedåtgående trend som kommunen i stort präglas av. År 2000 förlorade Nittorp sin status som tätort, då invånarantalet sjönk till under 200. År 2018 lyckades man dock bli en tätort igen, och de senaste åren har en helt ny gata vuxit fram. Det finns många anledningar till att människor flyttar till Nittorp, men en del kan vara byns aktiva kultur-och föreningsliv.

År 1973 byggde samhället ut sin bygdegård till en stor evenemangslokal, och genom åren har bland annat Gyllene Tider och David Lindgren spelat där. För ett år sedan fick dock Nittorps kulturnav en nytändning och hela anläggningen renoverades. Sedan dess har evenemangen stått tätare och man har bland annat lyckats boka det etablerade bandet Franska Trion.

Lillsjön i Nittorp visar att byar på landsbygden inte nödvändigtvis är dömda till en befolkningsminskning. Utvecklingen går att vända, men det bygger på att människorna inte bara överlever på landsorten. Man måste också kunna leva där; ha kul och utforska sig själv genom lokal kultur. Den svenska landsbygden behöver därför fler scener som Lillsjön.

Annons
Annons
Annons
Annons