GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: Ge alla brottsoffer i EU stöd och skydd

EU-kommissionen första strategi för brottsoffers rättigheter är välkommen.
David Lega
Mitt Europa • Publicerad 2 oktober 2020
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Den gränsöverskridande brottsligheten håller sig inte på avstånd under coronapandemin. Ett fördjupat samarbete mellan Europol och Eurojust har lett till tätare kontroller.
Den gränsöverskridande brottsligheten håller sig inte på avstånd under coronapandemin. Ett fördjupat samarbete mellan Europol och Eurojust har lett till tätare kontroller.Foto: Michel Spingler

Det är ingen hemlighet att jag, som kristdemokrat, tycker att EU sysslar med både bra och dåliga saker. Inte heller bör det komma som en överraskning att vi kristdemokrater alltid slår vakt om brottsoffrens perspektiv i diskussioner om kriminalitet, brottslighet och rättvisa.

Därför välkomnar jag att EU-kommissionen nu presenterat sin första strategi för brottsoffers rättigheter.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Strategin har fokus på två viktiga målsättningar: dels att stärka brottsoffren, och dels att, på alla nivåer, stärka samarbetet för deras rättigheter.  Detta ska göras genom fem huvudsakliga åtgärder:

Effektiv kommunikation med brottsoffer och en säker miljö för anmälan av brott; bättre stöd till och skydd av de mest utsatta brottsoffren; enklare tillgång till ersättning för brottsoffer; bättre samarbete och samordning mellan aktörer som är relevanta för brottsoffers rättigheter; stärkande av den internationella dimensionen av brottsoffers rättigheter.

Strategin kommer att underlätta den fruktansvärda situation som brottsoffer per automatik befinner sig i – i hela EU. Det ska inte spela någon roll var i EU du utsätts för brott: du ska alltid få stöd och skydd.

Vidare är det välkommet att strategin lyfter grupper som kan behöva särskilda åtgärder. Detta kan gälla kvinnor som utsätts för våld av en närstående, barn, personer med funktionsnedsättning, människohandelsoffer samt de som utsätts för hatbrott på grund av sin religiösa tillhörighet eller sexuella läggning.

”Den inre marknaden och den fria rörligheten ska värnas. Men med frihet kommer ansvar.”

Men för att gå till pudels kärna, är det i särklass viktigaste för alla brottsoffer att brottsligheten kväses så att de kan få upprättelse. För att effektivt kunna förebygga och motverka brottslighet vill Kristdemokraterna fördjupa och stärka det kriminalpolitiska samarbetet mellan medlemsstaternas rättsväsenden. EU behöver ett starkare samordningsmandat, bland annat för polismyndigheten Europol och åklagarmyndigheten Eurojust, men också ett fördjupat utbyte av information från databaser och brottsregister. Vi kan också bli bättre på det rättsliga samarbetet med tredjeländer.

Tyvärr missbrukas EU:s inre marknad och den fria rörligheten alltför ofta för egen vinning. Inte minst utnyttjas den av grov, organiserad brottslighet som använder vår kontinents öppenhet för att handla med vapen, narkotika och människor.

Den inre marknaden och den fria rörligheten ska värnas. Men med frihet kommer ansvar. EU har ett gemensamt ansvar inte bara för att bekämpa brottsligheten men också att skydda brottsoffren.

I mitt EU straffas brott och grymheter rättvist och effektivt. Men oavsett brott och förövares straff kommer vi aldrig kunna göra slut på brottsoffrens lidande. Chock, sorg, stress och minnen lever kvar. Därför måste vi skapa en så säker och värdig situation som möjligt för brottsoffer inom hela EU.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.