Annons

Mikael Hermansson: Ledsen, men det är dagisnivå på det förskoleförslaget

30 timmar för barn till föräldrar som är hemma? Är det en prioritering som är relevant i en stad som formligen skriker efter nya förskolor?
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 november 2018 • Uppdaterad 5 november 2018
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Fler barn i förskolan lär öka trycket på nybyggnation ytterligare.
Fler barn i förskolan lär öka trycket på nybyggnation ytterligare.Foto: Hasse Holmberg / TT

I måndags fattade kommunstyrelsen beslut om att ge grönt ljus till en förskola på Alideberg som ska placeras på en tomt som med viss underdrift kan beskrivas som aningen svår att bygga på. Till BT har lokalförsörjningsnämndens ordförande Mathias Duell (S) sagt att ”det är ingen tomt. det är ett stup”. Rentav en ättestupa, till de facila priset av 47, 4 miljoner kronor. Inte minst med tanke på att det bara finns dryga 40 miljoner avsatta i investeringsbudgeten för förskolebygget.

Varför gör politikerna på detta viset? Svaret är lika enkelt som det är givet: därför att trycket på att ta fram nya förskoleplatser är så stort, och det politiska priset för att inte ”leverera” är om något ännu större, att det ska mycket till för att någon ska våga säga nej, ta det lugnt, tänk efter och sansa er!

Annons

Det finns naturligtvis andra skäl också, som att vissa förskolor måste bytas ut för att standarden ska kunna höjas. Men också för att antalet små barn blir fler i en kommun som präglas av tillväxt och inflyttning. Ska inte redan befintliga avdelningar överbeläggas i högre utsträckning än vad som sker nu, måste det fram nya lokaler.

Eller? Finns det andra sätt som om inte underlättar så i alla fall inte försvårar nuvarande situation?

Svaret är ja. Men då blir det till att prioritera på ett annat sätt. Då handlar det om att hushålla med den viktigaste resursen – antalet timmar som ett barn får vara i förskolan.

Det är med tanke på nuvarande situation i kommunen som Socialdemokraternas, Centerpartiets, Liberalernas och Miljöpartiets utfästelse att erbjuda 30 timmar i veckan för barn till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga ter sig så motsägelsefullt. Det är säkert välment, men det är knappast väl genomtänkt i förhållande till dagsläget. Eller, för den delen, i förhållande till de ökade kostnaderna för att bygga nya förskolor som följer av att det blir allt svårare att hitta nya lägen som inte kräver extraordinära insatser för att kunna exploateras.

Vill de samverkande partierna inte backa från sitt löfte, finns det andra sätt. Mycket kan gömmas undan med en formulering som den som åtföljer den politiska ledningens löfte, att detta med 30-timmar ”ska utredas”.

Som läget är nu och som det ser ut under överskådlig framtid är det nog bäst att den frågan utreds riktigt, riktigt ingående.

Annons
Annons
Annons
Annons