Annons

Ledarsidans krönikörer om hur Ukrainakriget påverkar omvärlden 2023

Del 4 av 4: Vi vaknade till en helt ny värld den 24 februari 2022 när Ryssland invaderade Ukraina. Hur tror ni att kriget påverkar omvärlden 2023?
Ledare • Publicerad 5 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Rök stiger i utkanten av Bakhmut, Ukraina efter ryska attacker.
Rök stiger i utkanten av Bakhmut, Ukraina efter ryska attacker.Foto: Libkos

Nadim Ghazale

är kommunpolis i Borås, debattör, föreläsare och Boråsambassadör 2020.

Om inget nytt händer så kommer det nog hamna i ett slags ”normaltillstånd” för redan nu känns nyhetsrapporteringen mättad om man jämför med hur den var till en början. Men jag hoppas innerligt att vi får fred och stabilitet i Europa igen och att vi kan hjälpa Ukraina att bygga upp sitt land igen.

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Det kommer att få stor påverkan, oavsett om Ryssland fortsätter tryckas tillbaka (vilket kanske leder till att Putin förlorar makten) eller om Ukrainas försvar kollapsar (vilket kan ske om stödet till Ukraina inte fortsätter). I vilket fall kommer det påverka genom bland annat fortsatt ekonomisk och politisk osäkerhet, fortsatt press på sammanhållningen i stödet för Ukraina, och fortsatt osäkert säkerhetsläge.

Stig Fredrikson

är före detta utrikeskorrespondent och utrikeskommentator i SVT.

Vi får aldrig glömma att det krig som Ukraina utkämpar mot Rysslands aggression, också är ett krig för frihet och demokrati i resten av Europa. Även för oss i Sverige. Putin har inte gett upp sin ambition att skapa en helt ny säkerhetsordning i Europa, där Ryssland får rätt till inflytande över länderna i sitt närområde. Därför måste omvärlden under 2023 fortsätta att leverera all tänkbar hjälp, ekonomisk, militär och humanitär, till Ukraina och aldrig svikta i sammanhållningen för Ukraina och mot Ryssland. Sanktionerna mot Ryssland måste bestå och utvidgas.

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Det har sagts många gånger, men tål att upprepas; det är lätt att starta ett krig, men betydligt svårare att avsluta det. Det finns inget som talar för en avslutning under 2023, och därför finns det skäl att känna stor oro för ett fortsatt lidande och för fortsatt energikris och ekonomisk nedgång. Det är som sagt inte särskilt svårt att hitta orosmoln, men jag hoppas att det är tillåtet med en nyårsönskning; jag hoppas att ledarna i Putins närhet under året kommer fram till slutsatsen att Putins dröm om ett återupprättat Stor-Ryssland är en fullkomligt orealistisk dröm.

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör på BT.

Rysslands krig i Ukraina ställer det mesta på ända. ”Fred till varje pris”-tänkandet saknar politisk relevans i den här konflikten, vilket inte minst den ukrainska regeringen har gjort tydligt för omvärlden. Inte ens om Ryssland backar helt lär konflikten ta slut. Detta kommer att leda till att EU och Nato dras längre in i kriget. Det är svårt för att inte säga omöjligt att inte se 2023 som den stora ovisshetens och osäkerhetens år.

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef på Ratio.

Troligen med en fortsatt skakig marknad, med inhemskt skakiga politiska åtgärder, men förhoppningsvis med en fortsatt bergfast internationell uppslutning bakom Ukraina. Vi behöver räkna med att vardagslivet blir lite jobbigare, men påminna oss om att det vi betalar är högre priser, medan ukrainare betalar med något kännbart dyrbarare. I Sverige och världen kommer förmodligen höras röster för att möta Ryssland halvvägs, men det vore att belöna och uppmuntra terrorn.

Roland Poirier Martinsson

är filosof och konservativ debattör.

Jag tror att något dramatiskt kommer att ske, men vad? Ingen aning. Fortsätter det gå illa för Ryssland kan vi få se en inre maktkamp med risk för Putins maktställning. Om Ryssland tycks ta tillbaka övertaget lär väst svara med ytterligare stöd åt Ukraina. Det värsta scenariot är då ett krig som tydligt involverar Nato – skulle det ske är konsekvenserna helt oförutsägbara, men de kan bli mycket obehagliga. Putin pressad från alla håll? Det är inget som hjälper nattsömnen.

”Vi får aldrig glömma att det krig som Ukraina utkämpar mot Rysslands aggression, också är ett krig för frihet och demokrati i resten av Europa.”
Stig Fredrikson
Annons
Annons
Annons
Annons