Annons

Låt polisen få uppmärksamheten!

Ge polisen all uppbackning och uppmärksamhet för insatserna mot gängen. Det politiska ansvarsutkrävandet tar väljarna hand om vad det lider.
Ledare • Publicerad 12 november 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Mats Löfving, chef för NOA,  talar om om polisens arbete mot grova våldsbrott, med fokus på sprängningar.
Mats Löfving, chef för NOA, talar om om polisens arbete mot grova våldsbrott, med fokus på sprängningar.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson hamnade rätt när han under måndagen ifrågasatte motiven för den misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S) som Sverigedemokraterna tagit initiativ till.

”Jag utgår ifrån att det inte är Morgan Johansson som personligen är inblandade i de här brotten, utan man använder misstroende av helt andra skäl”, sa Pehrson och tog poäng på Moderaternas och Kristdemokraternas bekostnad. Att engagera sig i den sortens missnöjesaktioner borde M och KD hålla sig för goda för.

Annons

Sprängningarna och skjutningarna är alldeles för allvarliga för att bli föremål för politisk pajkastning på högsta nivå.

KD:s gruppledare Andreas Carlson förmådde sig dock att medge att det ytterst är regeringen och statsminister Stefan Löfven som bär ansvaret. Men det politiska ansvaret kommer väljarna ytterst att kunna utkräva på valdagen. Det är ett bättre valt tillfälle än att som nu, försöka kapitalisera på en situation där det akuta snarare handlar om att ge polisen arbetsro och utrymme för de insatser som pågår. Däremot är det uppenbart att det eskalerade våldet har tagit politikerna på sängen. Gängkriminalitet är inget nytt, men den arrogans som nu präglar dessa grupperingars ageranden är samhällsfarligt. I det läget ska statsministern, enskilda ministrar och i lika hög utsträckning oppositionen se till att polisen kan göra sitt jobb.

Just nu är kompromissvilja, konstruktivt samarbete och kreativ samling viktigare än konfrontation för konfrontationens egen skull.

I söndags utlyste Mats Löfving, chefen för Noa, polisens nationella operativa avdelning, en så kallad ”särskild händelse” efter de senaste skottlossningarna med dödlig utgång i Malmö. Insatsen som ska genomföras går under namnet ”Operation Rimfrost” och innebär en kraftsamling som inriktar sig mer mot ”individer och kriminella nätverk än på geografi”, som Noas operative chef Stefan Hector formulerade det.

Samtidigt som det dagsaktuella våldet är oacceptabelt säger Löfving att läget är under kontroll. Det är att sticka ut hakan långt; många Malmöbor och boråsare för den delen, skulle nog säga motsatsen.

Men den tilltron ska polisen ändå visas, att det är den som vet hur kampen ska bedrivas, inte politikerna.

Annons
Annons
Annons
Annons