Annons

Låt oss prata om Knallelands framtid

Det talas ofta om butiksdöden. Den kraft som bommar igen butik efter butik och riskerar att lamslå hela svenska städer. Men det går bra för Borås centrum som trots förutsättningarna växer. Annat gäller Knalleland. Det brådskar fram ett svar om dess framtid.
Ledare • Publicerad 10 november 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Centrum lyckas bemästra butiksdöden. Det gör inte Knalleland – kanske är det dags att bomma igen helt?
Centrum lyckas bemästra butiksdöden. Det gör inte Knalleland – kanske är det dags att bomma igen helt?Foto: Ceasar Segergren

Det har aldrig varit enklare att sitta bekvämt i sin soffa och klicka hem en vara. På köpet slipper man stå i bilkö, svettas i provrummen och trängas bland folk. Dessutom behöver man inte ta hänsyn till öppettider då butikernas utbud är tillgängligt dygnet runt.

Att e-handeln lockar i den omfattning den gör är därför inte särskilt svårt att förstå. Men det har skett på bekostnad av att stadskärnorna runt om i Sverige blivit något mindre levande. Många butiker, i synnerhet de som är mindre och inte har en stor ägare som kan backa upp vid krisande tider, tvingas stänga. Bara i Borås har en handfull butiker det senaste året drabbats av detta till följd av ett ändrat köpbeteende hos konsumenter.

Annons

Bilden av en e-handelskonsumtion som slår ut butiker är dock en överdriven bild. Visst finns en växande skara kunder som allt handlar via nätet. Men en betydligt större andel konsumenter gör gärna en ordentlig förhandskoll på nätet och åker sedan till den fysiska butiken för att handla, helt enkelt för att många uppfattar e-handeln som osäker och klurig – inte minst när det gäller returer.

Från kommunens sida har man därför jobbat för att ta fram strategier i syfte att hålla stadskärnan vid liv. Och det har gett resultat: Förra året ökade omsättningen med 1,6 procent jämfört med föregående år. Något som BT kunde berätta i veckan (5/11). Och det är framförallt kommersiell service och dagligvaruhandeln som står för ökningen.

E-handeln är inte stadskärnornas enda konkurrent. I många andra städer är det stora köpcentrum som ligger en bit från centrum som hotar en levande stadskärna. I Borås är det dock tvärtom. Mellan 2017 och 2018 har Knalleland gått back med 4,1 procent, vilket gör det bråttom att diskutera dess framtid.

Det har tidigare funnits planer på att bygga samman Knalleland med centrum, vilket nu övergivits till förmån för att de två platserna ska utvecklas parallellt. Man har märkt av ett ändrat köpbeteende i form av att allt fler vill kombinera shopping med fika och andra ärenden. Därför vill även Knalleland satsa på det senare. Men låt oss i ärlighetens namn fundera på om Borås är tillräckligt stort för att en sådan utveckling ska vara möjlig.

I dagsläget står redan stora delar av Knallerian tom, och har gjort det under en lång tid. Det är inte bara hem-, fritid- och klädbranschen, vars förutsättningar redan är sämre, som fått bomma igen. Även en frisörsalong, floristbutik och fikaställe har på senare tid fått lägga ner sina verksamheter.

När man vid ingången till Knallerian möts av ett bord och ett par stolar bredvid en fikaautomat, ja då är det hög tid att fundera över om inte Borås hade mått bäst av att koncentrera all innerstadshandel till en enda plats.

Annons
Annons
Annons
Annons