Annons

Anela Murguz: Låt män bära shorts på stan

Det årliga gnället på män i shorts är lika förutsägbart som tröttsamt.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 7 juni 2024 • Uppdaterad 7 juni 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vad är det som är så triggande med män i shorts? undrar ledarsidans Anela Murguz.
Vad är det som är så triggande med män i shorts? undrar ledarsidans Anela Murguz.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det var en blandad kompott när några Boråsföretag svarade på BT:s enkät om att bära shorts på jobbet. I vissa yrken ingår shorts i arbetsuniformen medan det i andra fall inte är lämpligt.

Konstigare än så behöver det inte vara. Och anledningen är, som de flesta boråsare har märkt av, att det börjar bli varmare. Att kombinera en proper stil på jobbet och samtidigt hålla sig någorlunda nedkyld när temperaturerna letar sig upp till 25 grader kan vara en svårlöst uppgift för många.

Annons

De kläder man väljer att bära under en dag på stranden är i så gott som alla fall förmodligen olämpliga på en arbetsplats. Det gäller nästan oavsett vad man arbetar med och vilket kön man har. Därför är klädkoder på arbetsplatser en okontroversiell fråga, och finns mer av praktiska än estetiska skäl som några bilhandlare som BT intervjuat är inne på.

Men ett allt vanligare vårtecken är det konstanta gnället på män i shorts. Alltså på fritiden. Lagom till att temperaturerna stiger finns det alltid en och annan besserwisser som på ett uppläxande vis ska fördöma mäns val att bära shorts på stan. Till exempel skrev Ida Söderberg på Aftonbladet tidigare i våras, om än med en liten dos sarkasm, att shorts är ett plagg för barn.

”Men egentligen känns det mest som ett sätt att göra sig märkvärdig.”

Att det inte enbart handlar om män som bär shorts på arbetsplatser är uppenbart när man läser följande: ”Jag har en annan kompis som med bestämdhet till och med tycker att shorts (på män) i stan (när du strosar i affärer, tar ett glas) bör vara totalförbjudet. Jag är tveksam om vi verkligen behöver blanda in juridiken i frågan, men visst går det att sympatisera med åsikten. I offentliga rum kan vi väl klä på oss?”

Jag har länge försökt förstå vad det är som är så provocerande med män som på sin lediga dag inte envisas med att svettas ihjäl i solen. För Söderberg är knappast den första eller sista som tycker på det viset. Men det är minst sagt intressant att det för ovanlighetens skull är mäns klädsel som är så laddad, då det i alla tider har funnits massvis med åsikter kring hur kvinnor ska klä sig.

Kanske är hetsen mot män i shorts en motreaktion mot detta. Kanske mest ett Stockholmsrelaterat fenomen där man talar om stadskärnan i termer av innanför tullarna, och att det därmed inte har lika stark bäring i mellanstora städer där stadskärnan är mer flytande i jämförelse. Men egentligen känns det mest som ett sätt att göra sig märkvärdig.

Så om du retar dig på män som traskar runt i shorts på stan. Låt bli. Människors uppgift är inte att plåga sig själva för att behaga din överkänslighet.

Annons
Annons
Annons
Annons