Annons

Pontus Westerholm: Landsbygdens revansch i semestertider

På den svenska landsbygden har livet inte tagit paus på grund av pandemin. Tvärtom, mer händer än på länge.
Pontus WesterholmSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 2 augusti 2020
Pontus Westerholm
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Rädslan för Corona har skapat ett stort tryck på naturnära resmål.
Rädslan för Corona har skapat ett stort tryck på naturnära resmål.Foto: Gorm, Kallestad

När många nu har semester väljer många att stanna i Sverige. Storstäderna saknar nu evenemang, nöjesparker står stängda och de vanligtvis folktäta handelsstråken känns inte lockande när det pågår en pandemi. Så natur och landsbygd är närmast överbelamrat med människor som försöker fly vardagen.

Semesterorterna i Västsverige har varit populära resmål. Länsstyrelsen i Västra Götaland har till och med varnat om trängseln på Västkusten och runt Vänern. Framförallt på restauranger och barer har det visat sig svårt att få gäster att följa de regler och råd som gäller.

Annons

Även om Stockholmsbutiker och Gekås har fått se sina intäkter försvinna den senaste tiden har det trots omständigheterna gått ganska bra för svensk handel under våren. Men den stora förändringen är inte så mycket på kuststädernas butiksgator eller vid badbryggor, utan snarare på landsbygden där besöksmålen nu hittas av semesterfirare som aldrig förr.

Jag har själv besökt kaféer och gårdsbutiker på den halländska landsbygden. Vid de mer populära resmålen får man ställa sig i köer som rivaliserar utländska semesterorter. Även när det internationella resandet återupptas får man hoppas att fler inser att man inte behöver åka över gränsen för att se eller uppleva något nytt.

Gårdsbutiker har varit en växande trend länge nu och förhoppningsvis håller intresset i sig. Som en del av Januariöverenskommelsen mellan regeringen och dess stödpartier kommer gårdsförsäljning av öl och vin att utredas, vilket kanske kan bidra till att turistandet på den svenska landsbygden kan bli ett självklart alternativ också i framtiden.

”Oavsett var man bor har få människor sett mer än en bråkdel av den ort eller den region som man lever i. För den som letar finns det ständigt nya besöksmål och gömda pärlor att hitta för den som vill göra en dagsutflykt.”

En semester behöver knappast innebära att man lämnar landet eller ens sin region. Oavsett var man bor har få människor sett mer än en bråkdel av den ort eller det område som man lever i. För den som letar finns det ständigt nya besöksmål och gömda pärlor att hitta för den som vill göra en dagsutflykt.

Problemet nu är väl närmast att inhemska turistmål är närmast underdimensionerade för den anstormning som har skett. Det är trångt på vandringsleder i Norrland och renar och annat djurliv blir stressade av närgångna människor.

Småvägar och parkeringar på landsbygden har varit trånga och på vissa platser har räddningspersonal haft svårt att ta sig fram. Den sociala distanseringen behöver skärpas och försiktighet vid trängsel på landsbygden behöver definitivt bli bättre.

Risken för smittspridning kommer förhoppningsvis försvinna till nästa år. Men kanske kan den förändrade synen på att semestra i Sverige bestå. Svensk natur och småorter har mycket att erbjuda för den stadströtte.

Men landsbygden har också sina egna villkor. Jordbruk, rennäring och skogsnäringen är i första hand inte turistattraktioner utan är främst olika former av produktion. Lugnet är borta och konflikterna kan väntas öka. Men med respekt och rimliga förväntningar kanske det också går att hantera.

Annons
Annons
Annons
Annons