Annons

Laddad balansjakt

Det är lätt att hitta svaga punkter i det förslag till ny fildelningslag som regeringen fattade beslut om på torsdagen.
Ledare • Publicerad 5 december 2008

Oklarheterna kring när en domstol egentligen får lämna ut IP-adress till en rättighetsinnehavare, exempelvis ett filmbolag, finns kvar. Integritetsintresset skall visserligen, enligt justitieminister Ask, väga tyngre än regeringen tidigare tänkt, men det är svårt att känna sig lugnad av den försäkran.

Dessutom är frågan hur relevant det är för en rättighetsinnehavare att få ut IP-nummer – den flinke fildelaren kommer med teknikens hjälp att kunna dölja sin identitet på ständigt nya sätt och gömma sig bakom andras namn och så vidare. Risken att en oskyldig då har att försvara sig mot ett resursstarkt bolag som vill statuera exempel och agera privatpolis är inte försumbar.

Annons

Därmed inte sagt att det är så enkelt som att regeringen borde backa och kasta hela lagförslaget i papperskorgen, vilket för övrigt inte är möjligt eftersom det handlar om ett EU-direktiv. Upphovsrätten måste värnas också i den nya teknikens värld.

Problemet är att lagstiftaren så uppenbart hamnat på efterkälken. Då är det frestande att försöka hoppa över viktiga integritetsaspekter för att alls ha en chans att komma ikapp fildelaren som snabbt tagit till sig den nya tekniken och tycker att upphovsrätten är ett gammaldags sätt att förhålla sig till andras skapande.

Men det är en farlig genväg som dessutom riskerar att urholka rättssäkerheten. Motsättningarna, framförallt inom moderaterna, vittnar om de svårigheter som finns att balansera alla intressen – värnandet om upphovsrätten, integriteten och rättssäkerheten.

Regeringens lagförslag är inte optimalt balanserat. Men lika lätt som det är att konstatera det, lika svårt är det att komma med en lösning på hur frågan ska hanteras. Och risken är att värks den lösningen till sist fram av någon lagkunnig människa, ja då är tekniken redan någon helt annanstans.

Därför handlar det inte bara om lagstiftning, utan också om attityder. Upphovsrättens bäste vän är inte en snårig lag som åsidosätter integriteten, det är en av fler omhuldad värdering att också en musiker, filmmakare eller författare ska ha betalt för sitt verk.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons