GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Kunskapsresistensen kortsluter saklig debatt

Man skulle kunna tro att de flesta vill att det ska gå bra för Sverige, men det gäller inte för viktiga delar av den auktoritära och mer allmänt populistiska högern.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 9 maj 2022
Jesper Strömbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Sverige har sina problem, men är trots det inte ett land som står inför en systemkollaps. Tvärtom visar forskning att det är en av världens främsta länder.
Sverige har sina problem, men är trots det inte ett land som står inför en systemkollaps. Tvärtom visar forskning att det är en av världens främsta länder.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För dem har det blivit en trossats att Sverige befinner sig i en djup kris eller någon form av förfall, alldeles oavsett vad evidens visar. Detta blev uppenbart när jag nyligen presenterade rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden – Sverige i en internationell jämförelse” (Futurion).

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Rapporten bygger på en genomgång av sammanlagt 49 internationellt jämförande index och rankingar, vilka handlar om allt från demokrati och mänskliga fri- och rättigheter, rättssäkerhet, korruption, mänskligt välmående, jämställdhet och social rättvisa till bland annat konkurrenskraft, digitalisering, ekonomisk frihet, innovationsförmåga, företagsklimat och entreprenörskap samt ekologisk och social hållbarhet. Samtliga index och rankingar har tagits fram av internationellt etablerade organisationer, och en viktig poäng med dessa är att de är helt oberoende av den svenska politiska debatten.

För att kort sammanfatta resultaten visar de att Sverige regelmässigt rankas som ett av världens främsta länder. I sex av indexen rankas Sverige på första plats, i totalt 27 index som ett av de fem främsta länderna, och i totalt 42 index som ett av de tio främsta länderna. Det motsvarar 12, 55 respektive 86 procent. En jämförelse med en liknande rapport som släpptes för fem år sedan visar dessutom att det inte skett några egentliga förändringar. Både då och nu rankas Sverige som ett av världens främsta länder.

”Men som det konstateras i rapporten finns det ingen motsättning mellan att rankas som ett av världens främsta länder och att ha problem på olika områden.”
Jesper Strömbäck

Mot den här bakgrunden bör det ses som desinformation – det vill säga falsk och/eller missvisande information – att hävda att Sverige är ett land i djup kris, i förfall, drabbat eller hotat av systemkollaps. Just sådan desinformation har samtidigt den auktoritära högerpopulismen – med SD i spetsen men även andra delar av politikens högerkant – försökt sprida ända sedan den så kallade flyktingkrisen. Ofta har de därmed, medvetet eller ej, även bistått utländska intressen som Ryssland som via otillbörlig informationspåverkan under flera år har försökt underblåsa konflikter i Sverige och sätta bilden av ett land i djup kris.

Föga förvånande är det därför många som på den kanten har reagerat negativt på den nya rapporten. Argumenten övertygar dock inte, för att uttrycka det milt. Ofta saknas de helt, andra gånger hävdar kritiker att de ”har egna ögon att se med” eller att de minsann ”lever i verkligheten”. En del lyfter fram att Sverige visst har många problem, men som det konstateras i rapporten finns det ingen motsättning mellan att rankas som ett av världens främsta länder och att ha problem på olika områden. Skälet är enkelt: alla länder har problem av olika slag.

Vad som är oroande på ett djupare plan är den kunskapsresistens – det vill säga ovilja eller oförmåga att ta till sig och rationellt väga samman information – som många kommentarer ger uttryck för (den som vill hitta exempel kan läsa kommentarerna till den debattartikel jag och Ann-Therese Enarsson nyligen publicerade utifrån rapporten). Sådan kunskapsresistens kortsluter all saklig politisk debatt. Därmed står den i strid med vad som har gjort Sverige så framgångsrikt samtidigt som den underminerar förutsättningarna att lösa de problem som Sverige tveklöst har – trots att vi är ett av världens främsta länder.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.