Annons

Anela Murguz: Krisinsikten har kommit till Borås

Det var inte styrets förslag om förlängda krogöppettider som fastnade, utan det allvarsamma ekonomiska läget.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 november 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På måndagen presenterade de styrande partierna sin budget för det kommande året.
På måndagen presenterade de styrande partierna sin budget för det kommande året.Foto: Johan Valkonen

Det var på många sätt en allvarstyngd stämning när Mittsamverkan i Borås, bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, presenterade budgeten för det kommande året.

För första gången på decennier planerade man för en budget med ett underskott på 55 miljoner kronor. På pressträffen sade kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) att det är det tuffaste läget på flera årtionden, rentav det tuffaste läget som landets kommuner ställts inför på länge.

Annons

Detta illustrerar hur stora samhällsförändringar globalt påverkar lokalt. Men framför allt påminde måndagens pressträff i stadshuset i Borås om den budgetproposition som den moderatledda regeringen presenterade i förra veckan. Likt finansminister Elisabeth Svantesson (M) påminde även Ulf Olsson om att det är viktigt att inte spä på inflationen.

Det är möjligt att budskapet om återhållsamhet inte faller alla väljare i smaken. Mycket av den kritik som riktades mot finansministerns höstbudget handlade om svikna löften. Men få i opposition kunde, eller snarare ville, se det positiva i att regeringen gick fram med en återhållsam budget i en tid som kräver det trots alla vallöften. För så agerar politiker som har Sveriges bästa för ögat – inte den egna väljargruppen.

”Men förr eller senare behöver orden följas av handling, särskilt när det gäller trygghetsfrågan som fortsätter att klyva Borås.”

Men det är otacksamt att leda i kris. Det är nog många politiker medvetna om. Kanske var det därför som de styrande partierna i Borås turades om att berätta om alla satsningar som man planerar att genomföra trots det ekonomiska läget. För att inte nämna förslaget om att förlänga öppettider för krogar.

Det får mig att tänka på uttrycket ”less is more”, som främst används inom mode, konst och arkitektur men som i högre utsträckning borde tillämpas även inom politiken. Efter flera år av expansiva budgetar och ett i många avseenden eftersatt välfärdssystem är det dags att börja lägga all kraft åt de grundpelare som Sverige står på. Det innefattar försvaret, sjukvården, skolan och inte minst tryggheten.

För Borås kommuns del är de två sistnämnda områdena mest relevanta och lyftes också fram under pressträffen. Men förr eller senare behöver orden följas av handling, särskilt när det gäller trygghetsfrågan som fortsätter att klyva Borås.

Det är kanske inte det roligaste politiska läget. Men precis som man på individnivå behöver dra ner onödiga kostnader för att kunna ha råd med det mest nödvändiga måste även det offentliga göra dessa prioriteringar. Det är att ta ansvar för Borås och Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons