Annons

Krisens offer finns i Gaza

Under måndagsmorgonen bordade israelisk militär de fartyg som ingått i konvojen Frihetsflottan, där den svenska organisationen Ship to Gaza ingår. Enligt oberoende nyhetsrapportering uppges ett antal av aktivisterna ombord ha omkommit i anslutning till aktionen.
Ledare • Publicerad 1 juni 2010

En israelisk militärtalesman säger att minst tio aktivister dödades. Andra, obekräftade uppgifter som cirkulerade under gårdagen, talar om 19 döda och upp till 50 skadade.

Exakt vad som hänt i samband med bordningen av skeppen är ännu oklart men det inträffande kan inte beskrivas som annat än en stor tragedi, och händelseförloppet måste noggrant undersökas och utredas.

Annons

Tills det står klart vad som har hänt borde dock alla agera med ett visst mått av försiktighet. Att som Vänsterpartiet skylla Israel för att vara "satans mördare" och därmed likställa dagens Israel med Francoregimens Spanien, bidrar inte till något mer än ett uppskruvat tonläge i en redan infekterad debatt.

Samtidigt är frågan om Frihetsflottans agerande inte oproblematiskt. En viktig fråga i sammanhanget är om blockaden mot islamistiska och terrorstämplade Hamas är rättfärdig.

Oavsett vilket, ett tungt ansvar faller på Israel, som måste förklara för omvärlden på vilket sätt det skulle finnas en proportionalitet i det våld som användes. Men även om de folkrättsliga aspekterna kommer att utredas vidare, har Israel genom sitt agerande hamnat sig i en omöjlig situation. Det var inte så här det skulle bli, inte mer våld, inte mer hat.

Israel har försatt sig i en diplomatisk kris vars konsekvenser ännu är svåra att överblicka. Men en sak är dessvärre säker, den humanitära krisen i Gaza med oförminskad styrka.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons