Annons

Krisen är inte över

Att industrin befinner sig i den allvarligaste krisen sedan början av 1990-talet märks inte i det förhandlingsbud som LO-förbunden lade fram.
Ledare • Publicerad 2 november 2009

Kravet ligger på 2,6 procent i reallöneökningar, i snitt 600–700 kronor per månad. Och det rör sig dessutom om ett ettårigt avtal. Tanken är väl att LO ska gå ut ännu hårdare i nästa avtalslrörelse våren 2011.

LO:s bud ligger en bra bit ifrån arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens förslag om nytt krisavtal. Den arbetstidsförkortning som IF Metall gick med på tros ha skyddat 12.000 medlemmar från arbetslöshet.

Annons

Man kan få för sig att ordföranden Stefan Löfven har glömt bort det när han säger att LO agerar återhållsamt. Jämfört med tidigare avtalsrörelser lägger man sig visserligen på en något lägre nivå. Tillverkningsindustrin har också återhämtat sig och uppvisar återigen tillväxt, men det sker från låga nivåer och sysselsättningskurvan pekar åt andra hållet. Arbetslösheten har inte nått sin topp ännu.

Exportindustrin måste dessutom ta hänsyn till vad som sker i övriga världen. Hur kommer industrin i våra största exportländer att klara sig när de gigantiska statliga stödpaketen dras tillbaka och man måste stå på egna ben?

Utgången av avtalsrörelsen, som involverar tre miljoner löntagare, kommer naturligtvis att få en stor påverkan på samhällsekonomin. LO eldar på valrörelsen genom att utöver lönekraven kasta in rätt till heltid och en jämställdhetspott i sitt bud. Ingen missunnar väl lågavlönade kvinnliga kommunalare ett tillskott på lönen, samtidigt sätter dock LO lönenivåerna så högt att man riskerar att offentliga jobb försvinner.

Kommunals upplevda framgång med att äntligen ha fått igenom jämställdhetspotten kan därför bli kortvarig. Ett grundläggande problem är dessutom att det är för lite konkurrens mellan privata och offentliga utförare. Mer konkurrens skulle medföra högre löner. Även rätten till heltid – som väntar runt hörnet vid regeringsskifte – slår mot offentliga jobb, liksom arbetstillfällen inom restaurang-, hotell och turismbranschen.

Det kommer att bli en tuff politisk vår där avtalsrörelsen lär bidra till att höja valtemperaturen. Valrörelsen kommer att handla om jobben, med LO:s förslag riskerar de att bli färre.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons