Annons

Anela Murguz: Konspirationsteorier har många anhängare

Kanye torgför konspirationsteorierna. Men människorna som tror på honom är en bred massa.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 15 december 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kanye Wests antisemitiska och konspiratoriska föreställningar tilltalar en bred massa och det är just det som gör det så farligt.
Kanye Wests antisemitiska och konspiratoriska föreställningar tilltalar en bred massa och det är just det som gör det så farligt.Foto: Ashley Landis

Kanye West, eller Ye som han numera vill kalla sig, är en av världens mest kända hiphopartister och har tidigare varit gift med Kim Kardashian. Det var i samband med skilsmässan som det började spåra ur på riktigt för honom. Bland annat har Kanye West påstått att filmen ”Get out”, där en vit familj håller svarta män fångna, handlar om honom.

De anmärkningsvärda uttalandena toppas ständigt av nya sådana. Till slut kände sig ex-frun tvingad att gå ut offentligt och förklara att Kanye West lider av bipolär sjukdom.

Annons

Men det är förstås ingen ursäkt för den ideologiska radikaliseringsresa som han faktiskt har gjort. Förutom att verbalt angripa sin ex-fru och hennes familj regelbundet har Kanye West även närmat sig det politiska. Han har genom åren uttryckt stöd för Donald Trump, och till och med aviserat sin egen kandidatur till presidentvalet. Vidare har han hamnat i blåsväder för att ha påstått att George Floyd, som avled i samband med ett aggressivt polisingripande i USA 2020, dog av en överdos. Och under modeveckan i Paris var han iklädd en tröja med texten ”White lives matter”.

Men det slutar inte där. Under hösten har han upprepade gånger blivit avstängd från Twitter på grund av antisemitiska inlägg, vilket ledde till att flera storföretag, som till exempel Adidas och Balenciaga, avslutade sina samarbeten med artisten. Det hindrade inte Kanye West från att sprida antisemitisk dynga på nytt. I en intervju nyligen med Alex Jones förklarade Kanye West varför han gillar Adolf Hitler och att nazister i själva verket är ”rätt häftiga”. Något som till och med gjorde den omstridde Alex Jones obekväm.

Kontexten här är tydlig: Det är en högerradikal miljö Kanye West verkar i. De formuleringar han väljer och de personer han omger sig med följer i den riktningen. Det innebär dock inte att hans föreställningar enbart delas av de grupper i det amerikanska samhället som indirekt ger näring åt den högerradikala miljön.

För ett par veckor sedan kunde man i appen TikTok drunkna i antalet videos som visar människor som i ren frustration klippte sina svindyra Balenciaga-plagg. Som tidigare nämnts var det ett av de modeföretag som valde att avsluta sitt samarbete med Kanye West.

”Men den som tror att det är de enda som reagerat mot den påstådda pedofilhärvan är naiv.”
Anela Murguz

Upprinnelsen till vreden mot Balenciaga bottnar i att företaget påstås sexualisera barn. Först spreds bilder från en reklamkampanj där barnmodeller ses hålla i vad som tolkats vara en BDSM-björn. Sedan uppmärksammades en annan kampanj där ett utskrivet dokument från ett barnpornografimål syns på en av bilderna. Något som sammantaget leder till tolkningen att Balenciaga inte enbart uppmuntrar sexualisering av barn, utan att företaget också skulle vara en del av ett pedofilnätverk.

Det finns inget som upprör mer än barn som utsätts för hemskheter. Det är därför inte förvånande att Balenciagas reklamkampanjer väcker vrede. Till och med den svenska prinsessan Madeleine har kritiserat modeföretaget. Men just pedofili är en central tanke i en amerikansk konspirationsteori om att ”eliten” styrs av en sammansvärjning av pedofiler och satanister. Till exempel tror QAnon-rörelsen att Donald Trump utkämpar ett krig mot denna elit, beståendes av demokrater och Hollywoodkändisar.

Kanye West är en central figur även i det här fallet. Enligt honom är Balenciaga-gate ytterligare ett ”bevis” på hur storföretag med dolda agendor styr kändiseliten. På plattformar som Twitter och Instagram kan man lätt få intrycket att Kanye West numera är utfryst från den kändiselit han en gång tillhörde, men på TikTok kryllar det av kommentarer till stöd för Kanye West och det har även drevats mot hans ex-fru Kim Kardashian eftersom hon fortfarande är ett ansikte utåt för det exklusiva klädföretaget.

Bland de grupper som reagerat högljutt i Balenciaga-gate finns givetvis den kristna högern i USA. Men den som tror att det är de enda som reagerat mot den påstådda pedofilhärvan är naiv. Det är knappast den genomsnittlige republikanväljaren som lägger ut filmer på när den klipper sönder sina kläder och skor från Balenciaga. Det visar hur lätt och brett konspirationsteorier kan få fäste. Och det är det som gör det så farligt.

Annons
Annons
Annons
Annons