Annons

Knallar säljer i ur och skur

Att kassaregisterlagen utvidgades till att från 1 januari i år även gälla torg- och marknadshandlare har kritiserats sedan långt innan den trädde i kraft. Nu visar det sig dock att lagändringen är ännu sämre än förväntat.
Ledare • Publicerad 5 maj 2014

När lagar införs är det viktigt att de är ordentligt utredda, proportionerliga och inte minst förutsebara. Annars har de ingen plats i en rättsstat värd namnet.

Dessvärre uppfyller kassaregistertvånget för knallarna få av dessa kriterier.

Annons

Ändringen motiverades med att en handlare med en stadigvarande placering på ett torg genom att slippa kassaregisterkravet hade en osund konkurrensfördel gentemot motsvarande handlare i en butik några meter bort.

De utgör dock endast en liten del av den svenska torg- och marknadshandeln. Men lagändringen tog sikte på alla knallar.

En vanlig knalle kan inte jämställas med en butiksinnehavare. De är småföretagare av vitt skilda slag, ofta förvaltar de kulturarv som annars skulle vara på utdöende. Det handlar om alltifrån smide och traditionell smyckestillverkning till korvar och pastejer. Marginalerna är försvinnande små, men ändå fortsätter de. Kravet på kassaregister medför dock stora kostnader som de inte kan komma undan från.

Inte heller är lagen förutsägbar. Sverige är som bekant ett land med växlande väder. Det händer titt som tätt att det regnar. För att ett kassaregister ska kunna användas i regn krävs det enligt Elsäkerhetsverket att de uppfyller krav som inga kassaregister gör i dag. Det finns helt enkelt inga kassaregister som får användas i regnet. Knallar som har hört av sig till Skatteverket för att få besked om hur de ska hantera detta har mötts av oförstående eller inga besked alls.

Flera kassaregister som är tillverkardeklarerade och certifierade, och därför, enligt Skatteverket, uppfyller dessutom egentligen inte kraven och den knalle som har råkat skaffa sig en av dessa riskerar vid en kontroll att få betala en avgift på 10 000 kronor.

Kassaregisterlagen lämpar sig oerhört dåligt för den breda torg- och marknadshandeln och borde aldrig ha drabbat den.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons