Annons

Anela Murguz: Klokt av Sabuni att byta fokus

Nyamko Sabuni är redan profilerad inom integrationsfrågor. Men där är det trångt. Att prata om miljö och klimat är därför klokt. Men släpp allt det andra som bara går hem hos trogna partivänner.
Anela MurguzSkicka e-post
Almedalen. • Publicerad 3 juli 2019
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni talar under Liberalernas dag på politikerveckan i Almedalen.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni talar under Liberalernas dag på politikerveckan i Almedalen.Foto: Adam Ihse /TT

Liberalerna behöver en ny start. I flera opinionsmätningar har partiet hamnat under fyraprocentsspärren och det var ren tur att de inte åkte ur Europaparlamentet. Frågan om vem som ska efterträda Jan Björklund har därför, på goda grunder, varit en ödesfråga för partiet. Men trots glåporden, svartmålningen och rena överdrifter från motståndare var det Nyamko Sabuni som fick uppdraget. Och under onsdagen höll hon sitt första tal i Almedalen.

Och talet var sådär.. Det var som om Sabuni endast fick halva talutrymmet. Resterande del hade partikollegor pusslat ihop i syfte att ena partiet, vilket förvisso är en av de större utmaningarna för såväl henne som partiet i helhet.

Annons

Det gör L bäst genom att fokusera på miljö- och klimatfrågorna. Eller att bli den gröna politiska kraften som står för en tillväxtorienterad klimatpolitik, som hon uttryckte det i sitt tal. Det var därför klokt av henne att ge dessa frågor utrymme i sitt tal.

Dels för att Sabuni under sina år utan politiken samlat på sig erfarenheter som särskiljer henne från andra partiledare, dels för att L har möjligheten att ta upp kampen mot C om att bli borgerlighetens miljöparti när M och KD endast fokuserar på kärnkraft.

Men allt det andra om barns rättigheter, företagande och främlingsfientlighet kändes som utfyllnad i hopp om att snabba på partiets läkeprocess. Och i viss mån även motbevisa Subunis kritiker med tanke på att hon i detta tal lyfte fram mångfald som något positivt.

Det var som bekant just hennes tidigare uttalanden kring mångfald som ansågs vara spiken i kistan för hennes kandidatur.

Det var inte ett Almedalstal - det var snarare en intern intervention. På så sätt påminner Sabunis start som partiledare om Björklunds slut. Hans största misstag var att fokusera mer på att ena partiets olika falanger på bekostnad av att kommunicera ut sin politik till väljarna utanför den innersta sfären. Och det är just av den anledningen som Björklund inte kommer minnas för sin vassa retorik och det han faktiskt åstadkom politiskt, utan som för den partiledare som bäddade för den kris vi nu ser inom L.

L behöver lägga den uppslitande partistriden bakom sig och börja leverera svar på väljarnas frågor. Om de nu vill vara kvar i riksdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons