Annons

Kajsa Kettil: Klart att pappa ska kunna simma

Simkunniga män gynnar hela familjen.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 juni 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Simkunniga män leder till färre drunkningsolyckor.
Simkunniga män leder till färre drunkningsolyckor.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att kunna simma är närmast en självklarhet för de flesta i Sverige. I skolan får lågstadiebarn besöka simhallar, och undervisningen i bassängen kombineras med simkunnighetsprov – allt för att barnen på ett säkert sätt ska kunna vistas vid landets havsstränder, sjöar och åar.

Att hjälpa någon att lära sig simma kan även vara en hjälteinsats för den aktuella personens framtida karriär. I sin bok ”Från flykting till hela Sveriges polis” berättar Nadim Ghazale, Boråspolis och gästkrönikör på denna ledarsida, om hur en observant rektor i hans högstadieskola insåg att den unge Nadim inte var simkunnig och därför tvingade iväg honom till lektioner i stadens simhall. Det yrke han några år senare kom att välja krävde godkänt simprov.

Annons

Vi tar lätt simkunnighet för givet, men i många länder är färdigheten långt ifrån en självklarhet. Dessutom sjunker simkunnigheten hos både barn och vuxna i Sverige. Därför är det ett utmärkt initiativ av Bostäder i Borås att erbjuda simskola för både barn och vuxna män, vilket BT berättade på nyhetsplats häromdagen (4/6). Lektionerna sker genom ett samarbete mellan Bostäder i Borås, Borås simarena och Svenska livräddningssällskapet.

Och intresset har visat sig vara stort: 380 boråsare har anmält sig till de 40 platser som är avsedda för barn och ytterligare 40 för män.

”Mammor och pappor som känner sig hemma i vattnet tenderar att föra över kunskapen till sina barn.”

Naturligtvis bör även kvinnor kunna simma, och många kommuner erbjuder särskilda kurser enbart för kvinnor. Men faktum kvarstår att män är överrepresenterade i drunkningsstatistiken.

God vattenvana innebär säkerhet för deras egna liv, men även för barnens. Mammor och pappor som känner sig hemma i vattnet tenderar att föra över kunskapen till sina barn. En bonus blir att hela familjen kan få en trygg och rolig sommar på stranden.

Annons
Annons
Annons
Annons