Annons

Kajsa Kettil: Klart att Kristersson kan skämta med Macron på Instagram

När världsläget är mörkt behövs ledare som trivs tillsammans.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 30 januari 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff efter överläggningar på Rosenbad.
Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff efter överläggningar på Rosenbad.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är mot en dyster omvärldsfond med krig och försämrad säkerhet som Sveriges statschef Carl XVI Gustaf och drottning Silvia under tisdagen och onsdagen tar emot Frankrikes president Emmanuel Macron och hans fru Brigitte Macron.

Det späckade schemat innehåller förutom politiska diskussioner för honom även skolbesök för henne, och tillsammans ska de också delta i tjusiga middagar och fotosessioner. Bilden som omvärlden ska få är att Sverige och Frankrike är goda vänner. Det kan tyckas banalt men ska inte underskattas.

Annons

På agendan under samtal mellan presidenten och den svenske regeringschefen, statsminister Ulf Kristersson (M), står bland annat Ukraina och det försämrade säkerhetsläget i Europa. Med sådana gemensamma utmaningar betyder det faktiskt något att två EU- och Natovänliga ledare syns skaka hand och umgås under kamratliga former.

Därför var det rätt pinsamt att det blev digitalt ramaskri efter Ulf Kristerssons humoristiska hälsning till Macron inför presidentens besök. I en film på Instagram ger statsministern honom en Sverigelektion uppdelad i tre punkter: För det första att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder. För det andra att det inte är okej att tacka nej till fika i form av kaffe och kanelbulle, och för det tredje att i Sverige står vi kö, så försök inte tränga dig.

Det fikades när statsminister Ulf Kristersson tog emot Frankrikes president Emmanuel Macron på Rosenbad.
Det fikades när statsminister Ulf Kristersson tog emot Frankrikes president Emmanuel Macron på Rosenbad.Foto: Claudio Bresciani/TT

Emmanuel Macron, som visserligen kan uppfattas som arrogant av sina landsmän, är uppenbart socialt kompetent och svarade med samma lättsamma tonfall att han tackar för informationen, anländer väl förberedd, varmt klädd och att han ser fram emot att fika tillsammans med Ulf.

Kristersson och Macron har hunnit ses flera gånger sedan den M-ledda regeringen tillträdde och ser ut att trivas tillsammans.

Utan att överdriva Sveriges betydelse är denna relation värdefull dels som en pusselbit i enigheten i väst, dels för Sveriges roll i EU efter att vår tidigare unionskompis Storbritannien lämnade samarbetet. Snart är Sverige och Frankrike även vänner i Nato.

”Bilden som omvärlden ska få är att Sverige och Frankrike är goda vänner. Det kan tyckas banalt men ska inte underskattas.”

I en gemensam debattartikel (DN 29/1) och vid en pressträff på tisdagseftermiddagen betonade statsministern och presidenten att ländernas bilaterala, strategiska partnerskap från 2017 ska förnyas. Fokus kommer att ligga på samarbete som rör bland annat kärnkraft, innovation och säkerhet.

Det är utmärkta prioriteringar som båda länderna kan dra nytta av i längden. På kortare sikt är dock den franske ledarens övertygelse om vikten av västs stöd till Ukraina ännu viktigare. Under pressträffen sade han att de kommande månaderna blir avgörande för Ukrainas förmåga att försvara sig.

Det har han rätt i. Förhoppningsvis sker framsteg på torsdag när Kristersson, Macron och EU:s övriga ledare möts för att försöka komma överens om ett långsiktigt stödpaket till Ukraina, något som Ungern stoppade i december.

Ukrainas ammunitionslager sinar och det finns ingen tid att spilla.

Kan det möjligtvis vara ännu en punkt för den svenske statsministern att lära ut till sina kollegor i unionen, att i Sverige kommer vi i tid?

Det motsägs dock av att han och Macron gjorde entré på tisdagens pressträff 24 minuter efter utsatt tid. Där gäller kanske inställningen ”bättre sent än aldrig”. När det handlar om stöd till invaderade demokratier, däremot, passar det bättre med ”ju förr desto bättre”.

Annons
Annons
Annons
Annons