Kina är fast i ett skruvstäd

Ledare Artikeln publicerades
Hongkongs börsindex sjönk med nästan tre procent under måndagen. Den kinesiska ekonomin är tät sammanvävd med staden och effekterna gör sig kända.
Foto: Kin Cheung
Hongkongs börsindex sjönk med nästan tre procent under måndagen. Den kinesiska ekonomin är tät sammanvävd med staden och effekterna gör sig kända.

Kina står inför såväl politiska som ekonomiska problem som det själv har skapat. Demokratidemonstrationer och handelskrig skapar problem på flera fronter.

Demonstrationerna går som tidvattnet genom Hongkongs gator. Protesterna har pågått i flera månader och är en reaktion mot en föreslagen utlämningslag till Fastlandskina. Under helgerna har demonstrationerna intensifierats och de stora protestmarscherna har haft hundra tusentals deltagare.

Under måndagen den femte augusti kallade demonstranterna till en generalstrejk för att lamslå staden. Att strejka förekommer knappt i Hongkong. Många företag var dock positiva till initiativet och stöttade protesterna. Stadens självständighet förstår man är viktig för dess ekonomiska välstånd.

Den offentliga sektorn, flyget och kollektivtrafiken påverkades kraftigt av strejken. Cirka 200 flyg ställdes in och där kollektivtrafiken inte strejkade satte sig demonstranterna i tunnelbanans och bussarnas dörrar för att stoppa trafiken.

Frågan är om Fastlandskina orkar vänta ut att protesterna upplöser sig själva eller om de ska ta till med ännu hårdare metoder. Användningen av våld och tårgas mot demonstranterna har den senaste veckan blivit allt vanligare.

Måndagens protester kunde inte komma mer olägligt för Fastlandskina. Handelskonflikten med USA eskalerade ytterligare och för att hjälpa exporten devalverade Kina värdet på sina valuta vilket fick börserna att reagera kraftigt.

Tullstriden mellan de två länderna skadar inte bara dem själva utan får verkningar i resten av världen. Börserna i såväl Stockholm, London som Paris föll med över två procent under måndagen. Världsekonomin är beroende av att konflikterna snart får ett slut.

Kina tävlar mot USA över ekonomiskt inflytande samtidigt som problemen i Hongkong växer. De ekonomiska och politiska problemen göder varandra. Kina måste hoppas på att någon av motståndarna snart ger efter. För att vinna på två fronter samtidigt krävs ett mirakel.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.