Annons

Karin Karlsbro: Rasismen i USA angår oss alla

Bilderna av hur George Floyd sakta kvävs till döds av en polis har inte lämnat någon oberörd. Jag har svårt att acceptera att det ingår i människan repertoar att behandla andra så grymt, men verkligheten visar gång på gång att det är möjligt.
Karin Karlsbro
Mitt Europa • Publicerad 9 juni 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Stillsam protest i Brownsville, Texas, för att uppmärksamma om polisingripandet som slutade med George Floyds död.
Stillsam protest i Brownsville, Texas, för att uppmärksamma om polisingripandet som slutade med George Floyds död.Foto: Miguel Roberts

Under tisdagen valde jag liksom många andra att lägga upp en svart bild på sociala medier under #blackouttuesday. Hela världen höll andan i solidaritet med alla de som inte kunnat andas. Tystnad kan också vara ett starkt meddelande.

Mitt Europa

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Den vrede, rädsla och frustration som sköljde över gatorna i USA förra veckan har nu spridit sig över hela världen. Inte bara för att visa solidaritet med de amerikanska demonstranterna utan också i ett försök att uppmärksamma den rasism och diskriminering som finns globalt, i Europa och i Sverige.

Annons

Tystnad får inte vara makthavares svar på det som nu sker. Tystnaden kan vara lika skadlig som våldet och diskrimineringen. Det gäller även EU, låt denna tragiska händelse blir en väckarklocka för att växla upp arbetet mot rasism också här. Låt det bli en påminnelse om att vi, som den union för mänskliga rättigheter vi är en del av, måste fördöma dessa kränkningar även när de sker i en nära allierad till EU.

”Europeiska ledare måste tala klarspråk mot rasism precis som var och en av oss har ett ansvar för att resa oss ur soffan eller slå näven i middagsbordet.”

Jag börjar på allvar oroa mig för om USA någonsin kommer återhämta sig från Trump. Ett land så segregerat som USA behöver en ledare med förmågan att ena, men Trumps ledarstil är snarare härska och söndra. Hans hånfulla och hatfulla retorik spär på den rasism och segregation som sedan så länge sliter isär landet. Istället för att visa lyhördhet och ta ansvar för att hitta vägar framåt har Trump istället hotat om att sätta in militär mot sin egen befolkning. Han som ska vara ledaren för den fria världen vill få sina medborgare att lyda order av rädsla, inte av respekt. Trump tycks mena att hans USA behöver försvaras från sina egna medborgare.

Denna glorifiering av våld från högsta nivå ursäktar polisens övervåld. Under protesterna som följde efter mordet på George Floyd har amerikansk polis inte skytt några medel. Man har gått till attack mot fredliga demonstranter, kört polisbilar rakt in i folkmassor, beskjutit medborgare som stått på sina egna verandor och trakasserat journalister som bevakat protesterna. Det som sker är oförsvarligt. Brutalt polisvåld och dödlig övervåld hör inte hemma i en demokratisk rättsstat.

George Floyd död var meningslös men hans öde får inte bli utan mening. Europeiska ledare måste tala klarspråk mot rasism precis som var och en av oss har ett ansvar för att resa oss ur soffan eller slå näven i middagsbordet.

Som den amerikanska medborgarrättsaktivisten Fannie Lou Hamer sade, “ingen är fri förrän alla är fria”. Rasism är inte bekämpad förrän den är bekämpad överallt. USA:s sak är Europas sak.

Annons
Annons
Annons
Annons