Annons

Karin Karlsbro: Låt Prideflaggan vaja i hela Europa!

Polens intolerans mot homosexuella kan inte tolereras av EU. Det handlar om alla medborgares rätt att leva i frihet.
Karin Karlsbro
Mitt Europa • Publicerad 11 augusti 2020
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Polsk polis arresterar aktivisten Malgorzata Szutowicz under en pågående demonstration.
Polsk polis arresterar aktivisten Malgorzata Szutowicz under en pågående demonstration.Foto: Czarek Sokolowski

Den färgglada regnbågsflaggan vajar nästan överallt i sommar. Senast såg jag den i butiken när jag köpte glass med mina barn. Den hänger på caféer och bussar. På privata balkonger och på offentliga byggnader. Det gör mig glad och stolt. Regnbågsflaggan är en liten markör för en mycket stor sak. Den påminner om att vi alla har rätt att leva våra liv som vi vill och vara just den vi är.

Mitt Europa

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Men tyvärr är det långtifrån alla som får den rättigheten tillgodosedd. Fortfarande finns okunskap och fördomar på arbetsplatser och i samhället. Människor utsätts för hat, hot och våld på grund av sin kärlek. Vi ser också fasansfulla saker som händer i omvärlden, inte minst inom EU.

Annons

Den senaste veckans gripande av HBTQ-aktivister i Polen har tagit det offentligt sanktionerade homohatet till en ny nivå. Det börjar bli riktigt allvarligt, och detta är inte en isolerad händelse utan måste ses i samband med att homofobi är en drivkraft för ledande polska politiker.

Det polska presidentvalet vanns nyligen av sittande president Andrzej Duda, som byggde hela sin kampanj på homofobi. Duda står nära regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), ett nationalkonservativt parti med en farlig agenda. De har politiserat rättsväsendet, inskränkt mediafriheten och fråntagit kvinnor rätten till sin kropp. Och de gör sitt yttersta för försämra situationen för HBTQ-personer. Flera polska kommuner har försökt utlysa så kallade “HBTQ-fria zoner”, det vill säga zoner där HBTQ-personer inte kan förvänta sig skydd eller hjälp från staten om de blir diskriminerade på grund av sin sexualitet. Med Duda som president finns ingen som agerar motvikt till den polska regeringen i dessa frågor.

Denna intolerans står helt i strid med allt vad EU i grunden står för. EU:s ledning och övriga medlemsstater måste nu agera tydligare mot Polen och använda alla tillgängliga rättsliga och politiska medel för att få medlemslandet Polen att respektera mänskliga rättigheter. Att kränka EU:s grundprinciper måste kosta. Inför ytterligare fem år till med Duda som president är det viktigare än någonsin.

”EU:s ledning och övriga medlemsstater måste nu agera tydligare mot Polen och använda alla tillgängliga rättsliga och politiska medel för att få medlemslandet Polen att respektera mänskliga rättigheter.”

Det är på vår kontinent, Europa, som demokrati, individens frihet och universella mänskliga rättigheter har vuxit fram. Det är på dessa värden det europeiska samarbetet vilar. Inom EU ska de ständigt värnas. Efter kommunismens sammanbrott så var vi många som var hoppfulla att totalitära tendenser var på tillbakagång och att utvecklingen skulle leda stadigt framåt mot mer frihet. Tyvärr ser vi nu på många håll åt fel håll i Europa och runt om i världen, i Polen till exempel.

EU ska aldrig vara tyst när grundläggande fri- och rättigheter kränks, oavsett var det sker. Det handlar i grunden om att försvara alla unionens medborgares rätt att leva i frihet. Utan respekt för dessa gemensamma värderingar urholkas snabbt EU:s trovärdighet globalt.

Annons
Annons
Annons
Annons