Karin Karlsbro: Aborträtten hotas under pandemin

Under pandemin försöker abortmotståndare begränsa kvinnors rätt till sin egen kropp.
Karin Karlsbro
Mitt Europa • Publicerad 3 november 2020
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ett beslut från Polens högsta domstol om ytterligare begränsningar på rätten till abort har mött omfattande demonstrationer i huvudstaden Warszawa.
Ett beslut från Polens högsta domstol om ytterligare begränsningar på rätten till abort har mött omfattande demonstrationer i huvudstaden Warszawa.Foto: Czarek Sokolowski

Året är 2020 och jag har svårt att förstå att vi fortfarande måste och behöver protestera mot den här. Men tyvärr måste vi gång på gång ta upp kamp för kvinnors rätt till sin egen kropp. Häromveckan skärpte polska regeringen Europas strängaste abortlagstiftning ytterligare. När smittspridningen återigen ökar i Europa och vi möter den andra coronavågen måste vi nu stoppa en andra våg av abortinskränkningar i hela Europa.

Om krönikören

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Redan i våras när första coronavågen bröt ut var kvinnors rättigheter i Polen under attack. Polska regeringspartiet Lag och Rättvisa utnyttjade omvärldens tunnelseende på Coronakrisen för att försöka driva igenom ett totalförbud av abort och en kriminalisering av sexualundervisning. Nu är de igång igen med ett förslag är att förbjuda abort vid fosterskador, som är den absolut vanligaste orsaken till abort i Polen idag. Abort blir då tillåtet endast om kvinnan har våldtagits eller utsatts för incest, eller om hennes liv och hälsa hotas. Abort blir alltså i praktiken i princip totalförbjudet.

Jag skäms över tanken på att Polen fortfarande kan motta enorma summor EU-stöd.

Det knyter sig i magen när jag tänker på hur polska kvinnor behandlas av regeringspartiet Lag och rättvisa, ett parti förstås främst företrätt av män. Ingen av dem kommer någonsin att vara gravida. I Europaparlamentet är Lag och rättvisa det största partiet i sin partigrupp ECR där även ett svenskt parti, Sverigedemokraterna, ingår. Det är partigrupp som motarbetar kvinnors rättigheter och kvinnors rätt till abort så snart frågan kommer på bordet.

”Globalt sett beräknas att omkring 9,5 miljoner kvinnor och flickor riskera att förlora tillgång till preventivmedel och säkra aborter med anledning av coronapandemin.”

Men det är inte bara i Polen som kaoset och oron till följd av Coronakrisen utnyttjas för att avveckla aborträtten. När pandemin bröt ut i våras införde flera delstater i USA tillfälliga abortförbud med hänvisning till att de medicinska resurserna ska koncentreras till det större vårdbehovet under coronakrisen. Globalt sett beräknas att omkring 9,5 miljoner kvinnor och flickor riskera att förlora tillgång till preventivmedel och säkra aborter med anledning av coronapandemin. Hårda restriktioner och obligatorisk nedstängning och karantän har skapat en situation där kvinnors inte får tillgång till säkra aborter även i länder där det är tillåtet.

Även i Sverige och andra länder i EU måste vi vara på vår vakt. För en kvinna som vill avsluta en oönskad graviditet är tiden dyrbar. För att garantera kvinnors rätt till abort räcker det därför inte att abort är tillåtet och inte straffbart. Det måste också vara lätt att snabbt kunna få en säker abort. Trots att sjukvården nu är hårt pressad så måste vi ha det klart för oss att abort är akutvård som måste fungera.

Coronakrisen får aldrig användas som ursäkt eller förevändning för att offra kvinnors rättigheter. Inte här, inte i Polen eller någon annanstans.

Jag hade hoppats att kampen för abort kunde läggas till historien. Men när aborträtten är så hårt hotad i ett grannland, när partiledare i Sverige uttrycker att barnmorskor ska kunna vägra att utföra aborter – då är det upp till var och en av oss att faktiskt ta ställning och att stå upp för kvinnors rätt till sin kropp.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.