Annons

Anela Murguz: Kan Julia Navalnaja ta över makens roll?

Många tror och hoppas att Aleksej Navalnyjs fru kan ena oppositionen mot Putin efter hans död. Mycket tyder på att hon trots omständigheterna är beredd att axla en sådan roll.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 februari 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Julia Navalnaja, en sörjande maka i dag. Rysslands främsta frihetsröst i morgon?
Julia Navalnaja, en sörjande maka i dag. Rysslands främsta frihetsröst i morgon?Foto: Yves Herman

Det finns många oklarheter efter Aleksej Navalnyjs död, inte minst omständigheterna kring själva dödsfallet. Men en mer övergripande fråga är vad som händer med Ryssland nu och den opposition som finns i landet trots hård repression.

För Navalnyj blev en symbol, särskilt efter det uppmärksammade mordförsöket i augusti 2020 när han förgiftades av nervgiftet Novitjok. En rysk nationalistisk populist som så småningom blev en oppositionsledare som lyckades ena motståndet mot Putin och ge näring åt idén om ett mer frihetligt och demokratiskt Ryssland. Något som uppenbarligen skrämde den ryske presidenten så till en grad att det inte ens räckte att sätta Navalnyj bakom galler.

Annons

När symboler dör är det lätt att tappa hoppet. Det är bland annat därför som många frågar sig om det finns någon som är kapabel nog att föra hans politiska kamp vidare, och vem det i så fall skulle kunna vara.

Under den första veckan efter hans död har ett namn seglat upp på listan över potentiella efterträdare: makan Julia Navalnaja. Politico har redan utsett henne till Putins fiende. Detta efter en uppmärksammad videoinspelning på måndagen då hon lovade att återkomma med bevis om vad som orsakat makens död. Navalnaja pekade också tydligt ut Putin som skyldig till makens död och lät meddela att hon inte tänker låta honom komma undan med det.

”Regimer är väl medvetna om att det ska mycket till för att kunna kväsa människors frihetslängtan. Det är därför de envisas med att vara auktoritära.”

Det stressar uppenbarligen den ryska regimen vars trogna mediekanaler snabbt började smäda Navalnyjs änka, vilket bland annat DN (21/2) har rapporterat om. Och på tisdagen fick en tillfällig avstängning av Navalnajas konto på X, tidigare Twitter, stor uppmärksamhet. Pikant nog bara några dagar efter att Ukraina gått ut med att de har bevis på att Ryssland använder Starlink, som erbjuder internetuppkoppling via satelliter, i stor skala. Både X och Starlink är företag som hör till Elon Musk som tidigare hånat Ukrainas president Volodomyr Zelenskyjs vädjan om västligt stöd.

Skulle Julia Navalnaja fortsätta i makens spår hade hon inte varit det första exemplet på när en hustru till en oppositionell politiker i en auktoritär regim gör det. Flera jämförelser har gjorts till den belarusiska politikern Svetlana Tishanovskaja som i samband med att hennes make fängslades utmanade Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko i det av allt att döma riggade presidentvalet 2020.

Det är en tuff uppgift. Den ryska regimen har visat många gånger förr att den inte skyr några medel mot den som vågar utmana makten. Familjemedlemmar går inte heller fria, utan ska trakasseras i allt de gör.

Men att Navalnyj blev den symbol han blev var för att det fanns en massa som stödde honom. Regimer är väl medvetna om att det ska mycket till för att kunna kväsa människors frihetslängtan. Det är därför de envisas med att vara auktoritära.

Hittills tyder mycket på att Navalnaja är modig nog att orka föra vidare makens talan.

Annons
Annons
Annons
Annons