Annons

Jytte Guteland: Jytte Guteland: De kommande åren är avgörande för klimatet

År 2021 ser ut att bli det år då koldioxidhalten i atmosfären kommer att nå halvvägs till en för klimatet avgörande gräns.
Jytte Guteland
krönika • Publicerad 13 april 2021
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När knoppar brister sjunker koldioxidhalterna, men mer måste göras för klimatet, skriver EU_parlamentariern Jytte Guteland (S).
När knoppar brister sjunker koldioxidhalterna, men mer måste göras för klimatet, skriver EU_parlamentariern Jytte Guteland (S).Foto: Gorm Kallestad

En dubblering av hur koldioxidnivåerna såg ut före industrialiseringen. För en vecka sedan rapporterade bland annat DN att forskarna har noterat att koldioxidhalten har passerat 420 ppm.

 Nu på våren brukar det vara höga halter av koldioxid. Förklaringen är att den globala växtligheten tar upp mindre koldioxid denna tid. I takt med att knopparna brister på det norra halvklotet kommer fotosyntesen öka och halten av koldioxid sjunka neråt igen. Men detta är den högsta koncentrationen av koldioxid som vi sett. Någonsin. 

Enligt den världsmeteorologiska organisationen, WMO, kan jorden därmed nå 1,5 graders uppvärmning redan inom några år. Trots att en stor del av världen var nedstängd under förra året på grund av pandemin så fortsatte mänskligheten att släppa ut stora mängder koldioxid. Tyvärr kommer halten koldioxid i atmosfären att fortsätta att öka så länge människan fortsätter att släppa ut. Först när vi når koldioxidneutralitet kommer halterna att stabiliseras. De dystra nyheterna från förra veckan visar det vi redan visste. Det är bråttom. Vi måste därför snabba på minskningen av växthusgaser ordentligt och det måste ske redan under kommande år.

”jag skulle verkligen innerligt önska att alla förhandlare läste de senaste rapporterna om hur koldioxidhalterna fortsätter att öka”
Jytte Guteland

För mig som just nu befinner mig i slutfasen av förhandlingarna med EU:s klimatlag för Europaparlamentets räkning är detta egentligen inga nyheter, jag är smärtsamt medveten om hur bråttom det är. Tyvärr har de övriga förhandlarna inte samma känsla för tid. Varken EU-kommissionen eller Rådet (EU-medlemsländernas institution) tycker att vi ska snabba på reduktionen till år 2030 mer än deras senaste beslut som betyder ett nettomål på 55 procent jämfört med år 1990. 

Problemet är också att man räknar med just ett nettomål som inkluderar kolsänkor, det verkliga reduktionsmålet är därför någonstans mellan 51 och 53 procent beroende på hur man räknar. Vi från Europaparlamentet har sagt att vi vill ha betydligt ambitiösare mål på 60 procent och detta ska vara ett bruttomål, det vill säga att detta ska vara reduktionen av koldioxid.

Annons

Den här veckan innebär en riktig nervspänning för mig. Vi ska ha vårt sista trepartsmöte mellan institutionerna i början av nästa vecka. Nu pågår förberedelserna inför det. Rådet verkar tro att vi från Europaparlamentet helt ska ge upp vår ambition. Jag kan inte beskriva vad som sägs men jag skulle verkligen innerligt önska att alla förhandlare läste de senaste rapporterna om hur koldioxidhalterna fortsätter att öka till skrämmande nivåer och hur avgörande kommande år är om vi vill undvika många globala kriser. Kriser som vi förhoppningsvis genom nuvarande pandemi har blivit motiverade att försöka undvika och förebygga.

Mitt Europa

Jytte Guteland

är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, som ingår i partigruppen S&D.

Annons
Annons
Annons
Annons