Annons

Jobben som ska bort

Färre vita jobb, fler svarta jobb och fler stressade väljare. Se där några av de konsekvenser de rödgrönas nej till Rut-avdraget skulle få.
Ledare • Publicerad 3 mars 2010
Inget städavdrag om de rödgröna vinner valet. Ett tufft besked för de 11.400 personer som nu jobbar med hushållsnära tjänster. Hälften kommer att förlora jobbet enligt branschorganisationen Almega.
Inget städavdrag om de rödgröna vinner valet. Ett tufft besked för de 11.400 personer som nu jobbar med hushållsnära tjänster. Hälften kommer att förlora jobbet enligt branschorganisationen Almega.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Efter de senaste veckornas debatt kände sig partiledarna och språkrören nödgade att sätta ner foten och beskedet blev alltså ett nej. Nej, till de vita jobb avdraget för hushållsnära tjänster har gett och nej till den avlastning det medfört för dem som köpt tjänsterna.

Obegripligt för den som i modellen ser så många vinster. Men om inte annat är det förstås bättre att de rödgröna nu, före valet, säger hur det ska bli. Och på ett sätt kan beskedet sägas vara logiskt. S har kongressbeslut på ett nej, Vänstern är kategoriskt emot och Miljöpartiet har andra idéer om hur livspusslet ska läggas.

Annons

Men debatten som varit har också visat att det finns krafter inom de rödgröna som drar åt ett annat håll. Tänk om Mikael Damberg (S), som vill utveckla avdraget, hade satt sig ner med Mikaela Valtersson (MP) som ville värna de nya jobb som tillkommit – då hade resultatet kunnat bli ett helt annat. Sahlin, som slunkit än hit än dit i debatten, hade säkert kunnat försvara en sådan uppgörelse också.

Men det är inte krafter som Damberg och Valtersson som dirigerar de rödgröna. Det är inte lyhördheten för människors problem och öppenheten för att alla jobb är viktiga som styr de rödgröna.

Det dras åt vänster. Lars Ohly har all anledning att vara nöjd med gårdagen och den nu redovisade inställningen till de "överklassnära tjänsterna" som han har kallat avdraget för hushållsnära tjänster.

Att sedan statistiken från branschorganisationen Almega visar att 24,2 procent som köper tjänsten tjänar under 200.000 kronor om året och att 46,6 procent av köparna ligger i inkomstskiktet 200.000–499.000 kronor är uppenbarligen inget som fått Ohly att ändra vare sig terminologi eller uppfattning.

Hälften av de 11.400 personer som idag arbetar med hushållsnära tjänster kommer att förlora jobbet om avdraget tas bort, enligt Almega. Samtidigt förkunnade Socialdemokraterna när valkampanjen lanserades i förra veckan att man vill "sätta jobben först."

Men det var uppenbarligen bara vissa jobb. Vilka ska man kanske fråga Ohly om.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons