Annons

Nadim Ghazale: Jag möts av ett hakkors ritat i smutsen på min bil

I Paludans kölvatten finns ingen fri eller värdig debatt. Där skvalpar snarare förföljelse, trakasserier, hot och förtal.
Nadim Ghazale
Gästkrönika • Publicerad 1 maj 2022
Nadim Ghazale
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Även om jag efter kloka invändningar och samtal med bättre insatta insåg att blasfemilagar är fel väg att gå förändrar inte min uppfattning om att Paludans gärningar är ren, rå rasism förtäckt bakom religionskritik”, skriver Nadim Ghazale.
”Även om jag efter kloka invändningar och samtal med bättre insatta insåg att blasfemilagar är fel väg att gå förändrar inte min uppfattning om att Paludans gärningar är ren, rå rasism förtäckt bakom religionskritik”, skriver Nadim Ghazale.Foto: Martin Sylvest

Jag avskyr folk men tror på människan. Så sa en vis kollega till mig en gång i tiden. Dagens maximalt uppskruvade tonläge gör det allt svårare att tro på det. Beteenden som tidigare varit förpassade till perifera nättroll går numera att finna hos både etablerade makthavare och goda medborgare vilket gör kostnaden för att delta i det offentliga samtalet väldigt hög.

Dagens krönikör

Nadim Ghazale

är kommunpolis i Borås, debattör, föreläsare, Boråsambassadör 2020 och en av 2021 års sommarpratare i P1.

Yttrandefriheten är vidsträckt och det ska den vara. Priset för det är vi alla villiga att betala men det rådande samtalsklimatet är bortom sans. Om inte opinionsbildare tar större ansvar för hur de uttrycker sig kommer samtalet radikaliseras ytterligare vilket är farligt för demokratin eftersom medborgare påverkas av ett radikalt samtalsklimat.

Annons

Inga reaktioner är längre proportionerliga.

Polischefer i Malmö blev uthängda efter att media skrev att de på nytt ville pröva om Paludans gärning kunde utgöra hets mot folkgrupp. De fick också motta en bombmatta av anklagelser om att ha kapitulerat inför salafismen.

Polismyndigheten i Region Väst avslår en ansökan från Paludan och nu är det en ny persons namn som blir dagens måltavla och utmålad som antidemokrat.

Journalisten Bilan Osman skrev en uppgiven tweet och tar över platsen från mig som mest trendad på twitter med en kanonad av anklagelser om att vara extremist.

Undertecknad använder sin yttrandefrihet och vädrar i en debattartikel en åsikt sprungen efter samtal med människor som vittnade om en känsla av skyddslöshet och rättslöshet. Människor vars uppgivna och sårade känslor smittade mig och jag argumenterade för att brännandet av koranen borde utgöra hets mot folkgrupp. Som polis vill man skydda sina medborgare vilket var min enda intention. Även om jag efter kloka invändningar och samtal med bättre insatta insåg att blasfemilagar är fel väg att gå förändrar inte min uppfattning om att Paludans gärningar är ren, rå rasism förtäckt bakom religionskritik.

”Resultatet av denna kollektiva radikalisering kan bli att samtalet tystnar.”
Nadim Ghazale

Men det stycket text gjorde att min lämplighet som polis blev ifrågasatt. Det påstås på fullaste allvar, trots min kristna tro, från annars anständiga människor att jag är en islamistisk infiltratör som gömmer mig bakom mitt kors. Jag möts en morgon av ett hakkors ritat i smutsen på min svarta bil. Folk i min omgivning som lajkat min artikel blir kontaktade och ifrågasatta samtidigt som inflödet av rasism i mina inkorgar aldrig verkar sina.

Personligen viker jag inte en tum för ohederliga typer eller mobbare men det som pågår är varken någon fri eller värdig debatt. Det är snarare förföljelse, trakasserier, hot och förtal på bred front.

Det är tydligt att strategin är att väcka tillräckligt mycket obehag hos både målpersonen och dennes omgivning att man till slut kapitulerar. Att skrämma till tystnad påminner fasligt mycket om terror.

Vi kan inte ha lagar som skyddar människors känslor men när de hårda orden tar slut tar handlingen vid och jag är rädd att det maxade tonläget i negativ bemärkelse skapar en skiftning från ord till aktiv handling. Resultatet av denna kollektiva radikalisering kan bli att samtalet tystnar. Eller att det skapar fler Mangs, Ausonius, Lundins, Abdulwahabs och Akilovs.

Annons
Annons
Annons
Annons