Annons

Karin Karlsbro: Inte rimligt att låta Ungern gång på gång förhala EU-samarbetet

Ungerns agerande väcker frågor om hur EU behöver förändras för att i framtiden fungera med fler medlemsländer.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 9 december 2023
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán sätter sig gärna på tvären i avgörande frågor för EU:s framtid.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán sätter sig gärna på tvären i avgörande frågor för EU:s framtid.Foto: Szilard Koszticsak

Kölden har lagt sig över Europa. Hemma i Sverige har temperaturen fallit långt under noll och här i Bryssel är det så där kyligt och rått som det bara kan vara just här. Det är en bister och ödesmättad tid när Europas stats- och regeringschefer möts här nästa vecka för årets sista toppmöte. Överst på agendan står Ukrainas framtid i EU.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Den 28 februari 2022, bara några dagar efter att Rysslands fullskaliga invasion inletts, ansökte Ukraina medlemskap i EU. När EU i juni samma år gav grönt ljus till att ge landet kandidatstatus följde det med en lista på krav från Bryssel som måste uppfyllas innan det kan bli tal om att börja förhandla på allvar. Medan missilerna fallit över Ukraina och fokus har legat på att försvara sig har parlamentet i Kyiv fattat beslut efter beslut för att tillgodose kraven som ställs.

Annons

I början av november sa EU-kommissionen ja till Ukraina. Ni har kommit mycket långt och kan börja förhandla, så snart några ytterligare reformer är på plats. Man ska då komma ihåg att detta sker samtidigt som landet tvingas försvara sig mot konstanta attacker från den ryska krigsmakten och brottas med enorma humanitära, ekonomiska och ekologiska umbäranden.

Inför toppmötet den 15:e december har den ungerske premiärministern Viktor Orbán kört huvudet i väggen och använt sin vetorätt mot att Ukrainas framtid i EU ens ska finnas med på agendan. En fullständig blockad som hotar att förstöra Europas allra viktigaste vapen mot Putin, sammanhållningen. Rysslands mål är att splittra Europa, och de hoppas fortfarande att kunna lyckas.

”Man kan undra varför Viktor Orbán vill vara med i EU, som han i fråga efter fråga vänder ryggen.”
Karin Karlsbro

På sociala medier skriver Orbán själv att ”Kommissionen försöker trycka ner en ukrainsk anslutning i halsen på oss, utan att se på konsekvenserna för europeiska skattebetalare och bönder.” Putin hade inte kunnat önska sig ett bättre språkrör.

Man kan undra varför Viktor Orbán vill vara med i EU, som han i fråga efter fråga vänder ryggen. Svaret handlar förstås om ekonomi. Ungern är ett land som är beroende av EU och skulle gå en fattigare framtid till mötes utanför unionen. Därför finns det ingen anledning att krusa för Ungern. EU måste fortsätta sätta hårt mot hårt och frysa EU-bidrag så länge regeringen i Budapest vägrar att respektera rättsstatens principer och det som är grunden i själva Europasamarbetet.

Men Ungerns agerande väcker också frågor om hur EU behöver förändras för att i framtiden fungera med fler medlemsländer. Det är inte rimligt att vetorätten ska kunna lamslå samarbetet, särskilt inte i frågor där hela Europas fred och frihet står på spel. En sak är säker, vi behöver inte svagare Europasamarbete och ökad splittring. Tvärtom behöver vi hålla ihop för att fortsätta kämpa för Ukraina och trycka tillbaka Putins krigsmaskineri. Vi får inte glömma bort att det krig som ukrainska soldater nu utkämpar ännu en krigsvinter, med livet som insats, handlar om rätten att bli en del av det demokratiska Europa. Vi måste se till att deras modiga kamp inte varit förgäves.

Annons
Annons
Annons
Annons