Annons

Lars Stjernkvist: Inte läge att utesluta något fossilfritt alternativ

Om det ska bli någon ny kärnkraft måste S och M prata ihop sig.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 14 december 2022
Lars Stjernkvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) efter partiledardebatten i Agenda på söndagskvällen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) efter partiledardebatten i Agenda på söndagskvällen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Plötsligt händer det. Det var under söndagens partiledardebatt i SVT och ämnet var elpriser och kärnkraft. Debatten hade så långt varit hetsig. Anmärkningsvärt hetsig med tanke på att valrörelsen är över och väljarna har sagt sitt. Då öppnade Ulf Kristersson för samtal med oppositionen om kärnkraft och energi. Förvisso med ett tillägg, att samtalen ska handla om att bygga ut kärnkraften, men det var trots allt en öppning. Han var beredd att ses redan på måndag.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Jag ryckte till i TV-soffan, och hoppades att de skulle plocka fram sina almanackor för att hitta en lucka i schemat. Det gjorde de inte. Magdalena Andersson (S) svarade att hon var beredd att ses, men i nästa replik fortsatte M-ledaren kritisera den tidigare regeringen och därmed var chansen borta.

Annons

Jag har varit med ett tag i politiken, och begriper självklart att det inte är i TV:s partiledardebatter som politiken läggs om och partier finner varandra. Det är inte där det händer, så att säga. Men det borde finnas förutsättningar för att dagens låsta läge bryts upp. Helt enkelt därför att om det ska bli någon ny kärnkraft, då måste S och M prata ihop sig.

”Jag ryckte till i TV-soffan, och hoppades att de skulle plocka fram sina almanackor för att hitta en lucka i schemat.”
Lars Stjernkvist

Det kommer att ske en kraftig utbyggnad av elproduktionen under den innevarande mandatperioden. Energiminister Ebba Busch kan om hon vill slå svenskt rekord när det gäller invigningar av olika typer av anläggningar. Några kommer att producera solel, och flertalet kommer att vara vindkraftsanläggningar. Om redan planerade och beslutade och av myndigheterna godkända vindkraftverk byggs, då kommer vindkraften att svara för i storleksordningen 50 TWh om några år, det vill säga ungefär lika mycket som kärnkraften.

Ebba Busch kommer inte att kunna inviga ett enda nytt kärnkraftverk före 2026. Det diskuteras i och för sig hur lång tid det tar att planera och bygga nya verk, men ingen tror att det går på fyra år. Det talas om småskaliga verk, men den tekniken är fortfarande inte utvecklad, och enligt Vattenfalls vd Anna Borg lär det ta en bit in på 2030-talet innan en ny reaktor kan stå klar. Under förutsättning att det finns någon som anser att det är lönsamt att satsa på kärnkraft.

Spelregler kan ändras och därmed villkoren för lönsamhet och det går att sparka Vattenfalls vd och andra som tvivlar på att det går att bygga snabbt och smidigt, men Ulf Kristersson och Ebba Busch kommer inte ifrån att de har fyra år på sig. Om det finns en oro för att spelreglerna ändras på nytt efter nästa val, då kommer ingen att våga satsa alla miljarder som krävs.

Jag är ingen vän av kärnkraft, men behovet av el kommer att öka kraftigt, och då är det inte läge att utesluta något fossilfritt alternativ. Det blir, vågar jag tro, en bred uppgörelse om kärnkraften och energipolitiken i stort, helt enkelt därför att S och M vet att de behöver varandra.

När känslorna har lagt sig efter valrörelsen, då är jag säker på att det händer. På riktigt.

Annons
Annons
Annons
Annons