Annons

Kajsa Kettil: Inte läge att slarva med vaccindoserna

Det är lätt att glömma, men pandemin är faktiskt inte över.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 januari 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Indien har redan tvingats höja sin beredskap efter utbrottet av covid-19 i Kina.
Indien har redan tvingats höja sin beredskap efter utbrottet av covid-19 i Kina.Foto: Rafiq Maqbool

Influensa, RS, vanliga förkylningar, vinterkräksjuka och covid – listan kan göras lång över smittor som härjar under årets sista veckor. För många svenskar blev julhelgen därför en snorig historia med eller utan sällskap. Det förvånar inte; efter pandemiårens sociala distans är vi extra mottagliga för diverse baciller. För det mesta och för de flesta är tillstånden ofarliga, och det vore orimligt att isolera sig totalt för att slippa riskera att utsättas för smittor som inte leder till allvarlig sjukdom.

Det betyder dock inte att ett liv fritt från restriktioner är fritt från ansvar. Magsjukor och vanliga förkylningar är en sak, men om vi även fortsättningsvis ska kunna leva så fritt som möjligt måste alla som kan vaccinera sig se till att ta sina rekommenderade sprutor.

Annons

Tyvärr är det lite si och så med det. Det fick socialminister Jakob Forssmed (KD) att ryta ifrån under julhelgen. Enligt ministern måste fler ”skärpa sig och ta sina vaccindoser mot covid-19”. Det var ett föredömligt tydligt sätt att påminna om individens ansvar att bidra till både sin egen och vår kollektiva frihet. Om det fortsätter att slarvas med påfyllnadsdoserna är det nämligen inte uteslutet med nya restriktioner.

För även om det inte testas lika frekvent som under den intensiva delen av pandemin, är det uppenbart att covid-19 sprids snabbt nu. Det syns på äldreboenden, där dubbelt så många av de äldre hade testat positivt förra veckan jämfört med två veckor tidigare. Uppgången tillhör de kraftigaste nivåerna under hela pandemin, och Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, beskriver läget som bekymmersamt.

Detta i kombination med att Kina plötsligt har övergett sin noll-covid-politik är oroväckande. För globalt sett stiger smittotalen snabbt nu. Enligt läckta uppgifter till Bloomberg och Financial Times kan närmare 250 miljoner kineser ha fått covid-19 under de första 20 dagarna i december. Redan tvingas folkrika grannländer som Indien att mana till försiktighet när smittan väller över gränsen. Den indiske premiärministern Modi uppmanade nyligen landets sjukhus att höja sin beredskap och befolkningen att återgå till att bära munskydd.

”Om vi även fortsättningsvis ska kunna leva så fritt som möjligt måste alla som kan vaccinera sig se till att ta sina rekommenderade sprutor.”

Fler smittade i miljardländer som Kina och Indien betyder två saker; dels att viruset kommer att färdas till världens alla hörn, dels att det riskerar att muteras till nya varianter.

Det finns inte mycket vi i Sverige kan göra för att hindra den utvecklingen. Men det finns en åtgärd som kan minska antalet svåra sjukdomsfall här och dessutom avlasta sjukvården från onödigt ansträngda lägen. Den är dessutom busenkel för alla jul- och nyårslediga svenskar, och går ut på att lyfta handen ur chokladasken, greppa mobilen och boka tid för nästa vaccinspruta mot covid-19.

Annons
Annons
Annons
Annons