Annons

Inte kommunens uppgift att motverka digitalt utanförskap

Digitalt utanförskap är ett reellt samhällsproblem, men inte något kommunen ska lösa.
Ledare • Publicerad 5 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Många äldre lever i digitalt utanförskap. Något som bör lösas mellan familjer, inte av kommunen.
Många äldre lever i digitalt utanförskap. Något som bör lösas mellan familjer, inte av kommunen.Foto: Henrik Montgomery/TT

250 surfplattor som äldre i Borås kan låna gratis under tre års tid. Därefter kan plattan köpas ut för ett restvärde. Syftet är att motverka det digitala utanförskapet bland äldre – ett reellt samhällsproblem som bidrar till utanförskap. Och intresset var stort när samtliga surfplattor blev uppbokade på bara några timmar.

Enligt en rapport från Internetstiftelsen befinner sig drygt sex procent svenskar i ett digitalt utanförskap, det vill säga att man sällan eller aldrig använder internet. Ofta på grund av att man upplever att tekniken är krånglig och som också framgår i rapporten är det äldre personer som är i störst behov av hjälp. Dessutom har coronakrisen tvingat många verksamheter att ställa om till digitalt. Således kan man befara att det digitala utanförskapet ökat sedan dess.

Annons

Frågan är dock om Borås stads sätt på att motverka det digitala utanförskapet utgör ännu ett exempel på när vi förskjuter ett mellanmänskligt ansvar till det offentliga. Men många äldre lider av ofrivillig ensamhet, hinner någon kanske fråga sig. Ja, då är det bättre att kommunen, och allra helst civilsamhället, satsar på mötesplatser och aktiviteter för de äldre.

”Just därför bör fokus ligga på välfärdens kärna, även vad gäller harmlösa och fina initiativ som gratis surfplattor till äldre personer.”
Anela Murguz

Surfplattorna finansieras genom ett statsbidrag på 5,5 miljoner kronor, vilket jämförelsevis inte är en stor utgift för statskassan. Och inte heller kostar det Borås stad något. Men rent principiellt bör man fråga sig om dessa miljoner hade gjort större nytta i äldreomsorgen eller sjukvården som under coronakrisen visat sig vara dåligt rustade inför en pandemi som slagit särskilt hårt mot äldre.

När samhällsspridningen tog fart i början på förra våren synliggjordes en rad strukturella brister på äldreboendena. Timvikarier, låg bemanning, dålig medicinsk kompetens och organisatoriska brister. Enligt coronakommissionens första delbetänkande som kom i december ifjol var nästan 90 procent av de då drygt 7 500 döda i covid-19 över 70 år. Varav hälften av dessa bodde på särskilda boenden. Det kan inte ses som något annat än ett svek mot de äldre.

Just därför bör fokus ligga på välfärdens kärna, även vad gäller harmlösa och fina initiativ som gratis surfplattor till äldre personer. Hellre en äldrevård som förmår att ta hand om de allra sköraste, även när krisen slår till, än en gratis surfplatta.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons