Annons

Lars Stjernkvist: Idén om litteraturkanon är dum och onödig

Det blir aldrig bra när man försöker formulera ett auktoritativt svar på frågan om vad som är bra kultur.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 14 mars 2024
Lars Stjernkvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har tagit sig an en onödig uppgift, anser ledarsidans gästkrönikör.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har tagit sig an en onödig uppgift, anser ledarsidans gästkrönikör.Foto: Lars-Åke Green

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har verkligen försökt avdramatisera frågan om en svensk kulturkanon. Arbetet med att ta fram en lista över särskilt viktiga konstverk ska ledas av historikern Lars Trägårdh och allt ska göras med armslängd avstånd från politikerna. Ja, ministern har till och med pratat om dubbelt avstånd eftersom det är experter som i sin tur ska utse andra experter som i samråd med alla svenskar ska vaska fram en kulturkanon.

Det är bra, men det hjälper inte. Det är helt enkelt en dum idé.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Annons

Jag vet, det är inte världens eller ens Sveriges viktigaste fråga. Och det är förstås ett kraftigt understatement i en tid med krig och oro och Nato-medlemskap. Jag anar att debatten om en kulturkanon slutar på samma sätt som när danskarna försökte göra samma sak, med en axelryckning. Frågan är emellertid inte helt ointressant.

Trots dubbla armslängder är det alltid känsligt när politiker lägger sig i kulturens inre liv. Det blir aldrig bra när man försöker formulera ett auktoritativt svar på frågan om vad som är bra kultur eftersom allas åsikter är lika viktiga. Det fina i sammanhanget är att det trots bristen på någon slags officiell lista ändå finns folkligt förankrade listor. Säg Hemsöborna eller Nils Holgerssons underbara resa eller Carl Larssons tavlor och jag tror att de flesta nickar och håller med om att det är ovärderliga kulturskatter.

Politiker ska inte försöka ta över det som folk sköter bäst själva, och all erfarenhet säger att det inte behövs några myndigheter eller andra övermakter för att bestämma vad som är viktig och livskraftig kultur.

”Historien är viktig, men det är lika viktigt att titta på hur Sverige ser ut idag och vad som väntar i framtiden.”
Lars Stjernkvist

Idén är alltså dum och onödig. Den är dessutom ett uttryck för ett onödigt dåligt nationellt självförtroende. Det är logiskt att det är Sverigedemokraterna som har drivit på för att få fram en kanon. De är som bekant upptagna av frågorna om vad Sverige är och vad som är svenskt. De försöker hitta svaren genom att titta bakåt, och jag säger inte att det är helt fel. Historien är viktig, men det är lika viktigt att titta på hur Sverige ser ut idag och vad som väntar i framtiden.

Sverige har förändrats, och det är utan tvekan på gott och ont, men det betyder inte att all gemenskap och all sammanhållning har suddats ut. August Strindberg är fortfarande lika viktig och allemansrätten är fortfarande självklar och vi knyter fortfarande näven i fickan, utan att skrika högt när tågen inte kommer i tid. Trots alla andra förändringar fortsätter vi att älska Systembolaget och ogilla Arbetsförmedlingen. Det finns mycket som förenar oss, och den föreningen förblir stark om vi undviker onödig politisk strid.

Jag är säker på att August Strindberg och Selma Lagerlöf kommer att finnas på listan, och jag är nästan lika säker på att de skulle protestera mot hela idén. Det sista vet jag förstås inte, men det vet inte Parisa Liljestrand eller någon annan heller.

Annons
Annons
Annons
Annons