unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

I väntan på framtiden

Kärnkraften är på utgång i Sverige. Det betyder dock inte att den ska stoppas i förtid eller att teknikutvecklingen avstannar.
Ringhals kärnkraftverk var tänkt att stängas under 2020. Men för att det inte ska förekomma elbrist kan det bli aktuellt att driva reaktorerna R3 och R4 i ytterligare 20 år.
Ringhals kärnkraftverk var tänkt att stängas under 2020. Men för att det inte ska förekomma elbrist kan det bli aktuellt att driva reaktorerna R3 och R4 i ytterligare 20 år.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Kärnkraften är central för att södra Sverige ska ha en stabil energiförsörjning och kommer fortsätta vara det en överskådlig tid framöver. Det är dock rimligt att fråga sig vad som ska ersätta den när reaktorerna tjänat ut sin fulla livslängd.

På DN Debatt (27/7) skriver partiledarna Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) om hur kärnkraftslagstiftningen behöver förändras för att möjliggöra byggandet av många små kärnkraftverk i framtiden. I nuläget begränsas antalet reaktorer till maximalt tio och de får endast byggas vid Ringhals, Forsmark och Oskarshamn. Begränsningar som partierna vill häva.

Energiminister Anders Ygeman (S) förnekar att det skulle finnas något intresse för små kärnkraftverk och att tekniken skulle vara avlägsen. Det finns också oerhörda kostnader förenat med nya kärnenergisatsningar.

I våras rapporterade energibranschens forskningsinstitut Energiforsk att Estland har skrivit avtal med Fortum och med belgiska Tractebel om att undersöka möjligheterna att bygga kärnkraftverk för att ersätta Estlands beroende av rysk olja och gas. Finland har meddelat att de följer projektet och ser också över sin lagstiftning för att möjliggöra fler mindre kärnkraftverk i framtiden. Även svenska Vattenfall deltar i den estländska förstudien.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Mindre och mer standardiserade former av reaktorer skulle göra mycket för att pressa priset på investering och underhåll. Om teknikoptimisternas dröm om tekniska framsteg besannas kanske energiproducenter ser det som lönsamt att satsa på kärnkraft.

quote
Kristersson och Sabunis förslag öppnar upp en diskussion om vad som krävs för att Sverige ska kunna bygga nya versioner av kärnreaktorer om säkerhetsproblemen och kostnadsfrågan hanteras.

Nordiska och tyska storsatsningar har gjort vindkraften mycket mer kostnadseffektiv än för några år sedan. Som Ygeman skriver i sitt svar är det största problemet i nuläget att det svenska kraftnätet är underdimensionerat. Kristersson och Sabunis förslag öppnar upp en diskussion om vad som krävs för att Sverige ska kunna bygga nya versioner av kärnreaktorer om säkerhetsproblemen och kostnadsfrågan hanteras.

Sverige är inte en lukrativ marknad för kärnkraft och som tekniken ser ut i nuläget kan kostnaden inte motivera privata investeringar. De förnybara energislagen som Sverige satsar på kommer dock behöva kompletteras med en stabil grundplåt i kraftnätet. Kanske det i framtiden blir kärnkraften. Men i nuläget är det inte aktuellt.

Läs mer

Bollebygds kommun avvecklar sin krisledningsstab.

Bollebygd

Bollebygd avvecklar krisledningsstaben

Bollebygds kommun har beslutat att lämna det stabsläge som infördes när coronapandemin nådde Sverige.

Karlsbro: Tryck tillbaka Putin en gång för alla

Mitt Europa

Karlsbro: Tryck tillbaka Putin en gång för alla

EU behöver hålla ihop och vara en stark röst och aktör för demokrati i vår del av världen.

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Alla gillar det nya systemet med två fyrfackskärl som kraftigt underlättar hushållens avfallshantering. Men Borås riskerar nu att fastna med skägget i brevlådan med investeringen – och boråsarna kan få betala den två gånger om.

Borås

Boråsarna riskerar betala dubbelt för avfallet

Utan avtal med förpackningsindustrin blir det inga pengar.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.