Annons

I behov av en berättelse

Tidningen Riksdag & Departements (38/09) genomgång av de nya lagar som trädde i kraft i samband med årsskiftet ger oss regeringens politik, svart på vitt.
Ledare • Publicerad 2 januari 2010
En flora nya lagar trädde i kraft igår, en del med politiskt sprängstoff.
En flora nya lagar trädde i kraft igår, en del med politiskt sprängstoff.Foto: HENRIK MONTGOMERY

Med en borgerlig majoritet i den beslutande församlingen och ledamöter som endast med enstaka undantag bryter partilinjen, kan regeringen vara tämligen lugna att de får igenom sina kollektiva beslut. Ett mindre lydigt parlament och mer samvetsröstning skulle dock ur demokratisk synpunkt, vara av godo.

Vissa lagar har stor betydelse för det stora flertalet, andra är mindre omfattande men har redan innan de vunnit laga kraft blivit kraftigt omdebatterade. Till den tidigare kategorin hör det fjärde jobbskatteavdraget, som ger 200 kr mer i plånboken till den som tjänar 22000 kr/mån. Alliansens löfte, före det första jobbskatteavdraget, om tusen kronor mer i plånboken till rörmokaren eller sjuksköterskan torde därmed vara uppfyllt med råge.

Annons

Även pensionärer får sänkt skatt. Förra året höjdes gränsen för grundavdraget för pensionärer, i år handlar det om en direkt skattesänkning på 150 kronor för den som har en pension på 12500 kronor i månaden.

Det är sant att inkomstklyftorna mellan arbetstagare och de som står utanför arbetsmarknaden har ökat, men det betyder ju inte att pensionärerna har fått det sämre med borgerligt styre. De har inte fått lika mycket, men de allra flesta över 65 år har i själva verket fått mer att röra sig med. I socialdemokratisk terminologi kallas det att pensionärerna fått straffskatt, i själva verket har både löntagare och de som är +65 fått det bättre. Omoraliskt?

Till den senare kategorin hör den nya sjukförsäkringen som träder i kraft i mitten av månaden. Oppositionen har vunnit tillfälliga poäng i opinionen genom att utmåla skräckvisioner om cancersjuka som tvingas jobba. Hur resultatet blir när drygt 50000 personer slussas över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen återstår dock att se. Det återstår även att se hur oppositionens alternativa reformer för att få tillbaka sjukskrivna och förtidspensionärer till arbetsmarknaden ser ut.

Men regeringen har inte bara till uppgift att förvalta och implementera riksdagens beslut. De torra lagarna behöver garneras med en borgerlig berättelse, något som stakar ut färdriktningen inför nästa mandatperiod. Vårdvalet är en sådan frihetsreform, jobbskatteavdragen likaså. Att stat, kommun och landsting kan förbjudas bedriva verksamhet pekar också i riktning mot större frihet för företagare och individer.

Alliansen har dessvärre hamnat på defensiven både vad gäller sjukförsäkringsdebatten och pensionärernas inkomster. Det krävs en helgjuten borgerlig berättelse och ett återtagande av agendan för att vända utvecklingen.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons