Annons

Hushållsnära tjänster guld värda i OS-tider

Drygt halvvägs in i OS kan man gissa att det börjar bli tätt mellan chipssmulorna i många TV-soffor.
Ledare • Publicerad 23 februari 2010

Kanske börjar det också bli trångt på diskbänken. Det tar tid att heja fram de svenska hjältarna och sörja när det går dem oväntat emot – andra sysslor blir lätt lidande.

Nu behöver det i och för sig inte vara OS-tider för att det ska vara svårt att hinna med att städa och hålla efter. Det liv som många lever, med heltidsjobb, barn och långa resvägar, gör att dagarna fylls snabbt utan att det blir utrymme för att så mycket som att ens snegla mot dammsugaren.

Annons

Därför köper alltfler det som sammanfattas i begreppet ”hushållsnära tjänster”. Almega presenterade i går en rapport enligt vilken hemservicebranschen haft en tillväxt på i snitt 50 procent under det senaste halvåret, trots lågkonjunkturen.

Från en nivå som inte är skyhög, bör sägas. Men 11.000 personer är sysselsatta i hemservicebranschen. Och fler blir det, spår Almega. Om inte reglerna för skattereduktionen ändras, vill säga. För det var när det blev ekonomiskt överkomligt för fler att köpa hjälp som tillväxten drog igång.

Även om det ännu inte presenterats någon samlad rödgrön linje i frågan, den kanske kommer i april den också, är oddsen för att avdraget behålls om det blir maktskifte, inte särskilt goda. Både Vänstern och Socialdemokraterna är emot medan MP drar på svaret. Men de grönas

Mikaela Valtersson förklarade ändå i Rapport att partiet inte vill göra något som leder till färre jobb.

En pragmatisk inställning. Almegas undersökning visar att 5.600 arbetstillfällen försvinner om reglerna ändras tillbaka till det gamla. Detta är också jobb där många av dem som får anställning, kommer direkt från arbetslöshet. Dessutom handlar hushållsnära tjänster förstås om mycket mer än chipssmulor i OS-tider.

Snöskottning på den egna tomten eller taket räknas också som en hushållsnära tjänst. Den som inte vill eller kan skotta själv kan alltså anlita någon och få skattereduktion för det.

Åtminstone så länge den här regeringen sitter kvar – men de rödgröna kanske lovar bättre väder istället?

Visst kan skattereduktionen ses som en ganska liten del i en jobbskapande politik. Men även det som börjar i liten skala kan växa sig stort och bli en otippad vinnare. Det vet inte minst alla som suttit i OS-soffan istället för att städa den här veckan.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons