Annons

Hur var det nu med jämställdheten, S?

Det är inte bara Socialdemokraterna i Borås som har problem med den interna jämställdheten.
Publicerad 25 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Det spelar ingen roll om Socialdemokraterna påstår sig vara för jämställdhet om de inte också agerar därefter.
Det spelar ingen roll om Socialdemokraterna påstår sig vara för jämställdhet om de inte också agerar därefter.Foto: Anton Hedberg

Under försommaren kunde BT avslöja att det inom Socialdemokraterna i Borås råder en partikultur med toppstyrning och tystnadskultur. Det slår mot både män och kvinnor, vilket granskningen också visade. Men den har en tendens att slå lite hårdare mot kvinnor i politiken. Något som också framgick med all tydlighet.

BT kunde också berätta om en hemlig bastuklubb med mötesprotokoll fördes som innehöll sexistiska skämt och noteringar om de inblandade S-politikernas berusningsgrader. Frågan om hur det egentligen står till med jämställdheten inom Socialdemokraterna i Borås väcktes till liv.

Annons

En extern medlare sattes in, desperata försök från de utpekade gjordes i hopp om att rädda sitt eget skinn och på riksplan undvek man att ta i frågan. Men nu finns det återigen skäl för partiet att rannsaka sig, såväl i Borås som nationellt.

I veckan berättade tidigare ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S), numera riksdagsledamot och vice ordförande i näringsutskottet, att ”de patriarkala strukturerna är djupt rotade inom socialdemokratin” (SvD 21/7). Som exempel nämner hon att det var hon, och inte hennes manliga kollegor som också är hemmahörande i Stockholm, som fick lämna sin ministerpost när statsministern tyckte att det var för många stockholmare i regeringen.

Det är inte första gången regeringen tar den enkla utvägen. När transportstyrelseskandalen uppdagades sommaren 2017 och oppositionen väckte misstroende mot tre ministrar fick försvarsminister Peter Hultqvist vara kvar. Dåvarande inrikesministern Anders Ygeman ompositionerades till gruppledare i riksdagen i stället och är numera minister igen, denna gång som energi- och digitaliseringsminister. Den enda kvinnan, dåvarande infrastrukturministern Anna Johansson, var också den som fick ta den hårdaste smällen genom att avgå - på riktigt.

Inte ens ungdomsförbundet är skonat från Socialdemokraternas partikultur. I veckan valde Alva Dahn, en framträdande medlem inom SSU, att lämna ungdomsförbundet. Hon kandiderade till förbundsstyrelsen men ingick inte i valberedningens förslag, vilket enligt henne är ett tecken på den patriarkala struktur som råder inom organisationen. Hon fick medhåll och stöd från Hellmark Knutsson som menar att det inte är en slump att begreppet ”Perssons pojkar” är så pass etablerat internt i partiet.

Alla partier har en och annan skamfläck och tenderar att vara fler ju större partiet är. Socialdemokraterna är uppenbarligen inte ett undantag då exemplen är för många för att kunna avfärdas som en slump. Och inte heller är Socialdemokraterna i Borås en isolerad ö då problemen är mer utbredda än vad man först hade kunnat ana.

Annons
Annons
Annons
Annons