Annons

Anela Murguz: Hur ska Borås flickor våga gå till skolan efter detta?

Det borde vara rutin att elever som misstänks för grova brott stängs av. Alternativet, att brottsoffer byter skola, är oacceptabelt.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 20 mars 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Elever ska inte behöva möta misstänkta förövare i skolans korridorer. Bilden är en genrebild och har ingen koppling till den aktuella skolan.
Elever ska inte behöva möta misstänkta förövare i skolans korridorer. Bilden är en genrebild och har ingen koppling till den aktuella skolan.Foto: JESSICA GOW / TT

Åsikterna om vad som skedde på en skoltoalett i Borås förra hösten går isär. Men en flicka vittnar om att hon blev våldtagen av en pojke på sin tidigare skola. Skolan polisanmälde händelsen, och nyligen lämnade polisen över ärendet till socialtjänsten eftersom den misstänkta är under 15 år.

Men när flickan kom tillbaka till den aktuella skolan efter en tids ledighet mötte hon den misstänkta gärningspersonen. I en nyhetsartikel i BT (18/3) framgår att skolan enligt egen utsago inte kunde garantera flickans säkerhet, samt att rektorn rekommenderat flickan och hennes vårdnadshavare att byta skola.

Annons

Så blev också fallet. Den nya skolan ska ha hanterat situationen på ett betydligt bättre och mer professionellt sätt än den skola där brottet misstänks ha ägt rum. Tur det, men det hade inte behövt gå så långt att en elev som vittnar om att hon utsatts för ett brott är den som måste flytta på sig.

”Det sorgliga är att det sänder helt fel signal till de flickor som riskerar att utsättas för liknande brott.”

Faktum är att uppgifterna är hårresande. Redan i dag kan rektorer stänga av elever som utgör hot mot andra personer på skolan. Det gäller såväl enskilda som grupper, liksom lärare som elever. Skollagen är tydlig på den punkten: visst kan det finnas skäl att ta hänsyn även vid de fall då elever begår brott inom skolans område, men att elever som blivit utsatta för brottet inte känner sig trygga kan vara skäl för avstängning.

Men i praktiken är nog många skolor mer försiktiga än vad de hade behövt vara. Så verkar det vara i det aktuella fallet. Det sorgliga är att det sänder helt fel signal till de flickor som riskerar att utsättas för liknande brott: De får kallt räkna med att flytta på sig för att det finns skolor som är villiga att kompromissa om deras säkerhet.

Annons
Annons
Annons
Annons