Annons

Hur många fler troll-turer tål regeringen?

Historiskt Ukrainapaket överskuggas av regeringspartiernas oförmåga att markera mot SD.
Ledare • Publicerad 30 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Tidöpartierna säger att sakpolitiken står i fokus. En ursäkt som inte duger.
Tidöpartierna säger att sakpolitiken står i fokus. En ursäkt som inte duger.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tajmingen kunde inte vara värre. Samma dag som regeringen meddelade sitt historiska stödpaket till Ukraina på 13 miljarder kronor kom nya avslöjanden om historien som aldrig verkar ta slut: Sverigedemokraternas trollfabriker.

Ända sedan TV4 sände sin omtalade granskning har innebörden av det som kommit spelats ned, inte minst av SD självt. Men på onsdagen avslöjade Expressen att en av de anställda på kommunikationsavdelningen under en längre tid öppet har hyllat Rysslands president Vladimir Putin samt spridit ett ryskt narrativ om kriget i Ukraina. Senare samma dag kunde Dagens Nyheter berätta att personen i fråga även är vän med en person som enligt Säkerhetspolisen har haft kontakt med rysk underrättelsetjänst. Detta på den ryska varianten av Facebook, VK.

Annons

Redan före Expressens publicering togs mannen ur tjänst. Senare under dagen blev det känt att han sagt upp sig och inte längre arbetar för SD. Detta efter hård kritik inte minst från Liberalerna, där partiledaren Johan Pehrson sade att man inte kan ha personer som agerar nyttiga idioter åt Putin. Statsminister och moderatledaren Ulf Kristersson använde orden ”helt förfärligt” om uppgifterna, men upprepade sedan ett mantra han har haft ända sedan TV4:s första avslöjande och som kan sammanfattas på följande vis: Det som sker inom Sverigedemokraterna får Jimmie Åkesson hantera. I Tidöavtalet går sakpolitiken före.

”Det finns ingen logik i att säga sig vara starkt kritiskt till en företeelse, för att sedan inte agera mot det.”

Att Åkesson inte varit särskilt självkritisk till hur den egna kommunikationsavdelningen agerar, och att partiet har nära band till kanalen Riks trots att de utåt sett hävdar annat, tycks inte bekymra statsministern. Inte heller de utfall som SD-ledaren gjort mot etablerade medier och journalister som avslöjat avarterna i hans egen kommunikationsavdelning, när han på milt uttryckt lösa grunder påstått att det pågår en desinformationskampanj mot partiet orkestrerat av det ”vänsterliberala klägget”.

Övriga partier, inklusive regeringspartierna, ser allvarligt på att ett politiskt parti använder sig av anonyma konton för att föra ut sitt politiska budskap. Men det finns ingen logik i att säga sig vara starkt kritiskt till en företeelse, för att sedan inte agera mot det.

Det råder ingen tvekan om var M, L och KD står i frågan om Ukraina. Det stödpaket som presenterades på onsdagen är lovvärt och ambitiöst, men framför allt välbehövligt för det ukrainska folket som är under hård press från sin aggressive granne i öst.

Men ska regeringen behålla sin trovärdighet måste den klara av att på ett tydligare sätt ta avstånd från putinismen, även när den förekommer på hemmamark.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons