Annons

Anela Murguz: Hur många fler Jomshof-övertramp tål Tidögänget?

Det som överraskar är inte Jomshofs dumheter, utan M, L och KD:s oförmåga att markera mot dem.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 28 februari 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Richard Jomshof (SD) i blåsväder.
Richard Jomshof (SD) i blåsväder.Foto: Samuel Steén/TT

Få saker är så förutsägbara som att man alltid anser att den andra sidan är värst. ”Säg mig vilken sida av politiken du står, och jag ska säga dig vem som har värst ton.”

Sedan finns det förstås även praktiska skäl till att låta bli att kritisera de egna. Det riskerar nämligen att skapa dålig stämning, särskilt om de man kritiserar ingår i det egna regeringsunderlaget.

Annons

Men det förtar inte allvaret i de övertramp som Richard Jomshof gång på gång gör inte minst på plattformen X, tidigare Twitter. Nu senast handlar det om att han kallat den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Daniel Riazat för ”en skam för den iranska diasporan” och att Jomshof tycker att Riazat borde flytta från Sverige.

Daniel Riazat (V).
Daniel Riazat (V).Foto: Maja Suslin/TT

Anledningen till att Riazat hamnat i skottgluggen är att han kan komma att utmana V-ledaren Nooshi Dadgostar på partiets kongress senare i vår. Nyheten kom i samma veva som Riazat väckt uppmärksamhet för att ha brutit mot riksdagens etikettsregler i samband med en debatt i riksdagen, där han också betedde sig oförskämt mot riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M).

Det gör att Jomshof kommer lindrigt undan. Den som riktar kritik mot sverigedemokraten kan lätt klumpas ihop med allt annat Riazat står för. Men inte ens i ett så polariserat samtalsklimat som det svenska borde det vara omöjligt att konstatera att man ska kunna vara en provokativ, kontroversiell riksdagsledamot utan att andra ledamöter på lösa grunder ifrågasätter ens rätt att vistas i landet.

”Jomshof är inte vilken sverigedemokrat som helst. Han ingår i de fyras gäng och är inte ett uteslutningsärende.”

Men framför allt glömmer man att Jomshof axlar rollen som ordförande i riksdagens justitieutskott. Det kommer med ett särskilt ansvar. Därför är det illavarslande att hans höga och konfrontativa tonläge på sociala medier är ett återkommande beteende, vilket i samband med sommarens alla koranbränningar visade sig även fläcka ner den svenska Nato-processen när han skrev nedlåtande om profeten Muhammed.

Jomshof är inte vilken sverigedemokrat som helst. Han ingår i de fyras gäng och är inte ett uteslutningsärende. Gissningsvis är det därför som den övriga kvartetten i Tidögänget – Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna – duckar alla möjligheter att markera avstånd från de uttalanden som Jomshof har gjort genom året.

Och ja, det är förståeligt att moderater, liberaler och kristdemokrater inte ser det som sin huvuduppgift att dra i sverigedemokraters öron varje gång de gör något olämpligt. Men det är trots allt på grund av dem som den svenska riksdagen har en utskottsordförande med ett bristande omdöme.

Annons
Annons
Annons
Annons