unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pär Holmgren: Dags att sluta med fossilbidragen!

Många till höger i politiken pratar ofta om att minska på bidragsberoendet. I praktiken menar de oftast att människor som redan har väldigt lite bör nöja sig med ännu mindre. De pratar däremot tystare om det omfattande bidragsberoende som förstör planeten.
Tyskland är på väg att avveckla sina kolkraftverk och kärnkraftverk. Men det som troligtvis kommer ersätta dem är mer fossil gas.
Tyskland är på väg att avveckla sina kolkraftverk och kärnkraftverk. Men det som troligtvis kommer ersätta dem är mer fossil gas.
Foto: Martin Meissner
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Varje år subventionerar EU:s medlemsländer oljeindustrin och andra fossila verksamheter med miljardbelopp. Trots det bäddas det i EU-parlamentet för nya fossila subventioner i en rad olika stödåtgärder.

Mitt Europa

Pär Holmgren

är Europaparlamentariker för Miljöpartiet, som ingår i partigruppen De gröna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ett exempel är EU:s program för klimaträttvisa som är tänkt att stödja fattiga regioner i den gröna omställningen. De konservativa och även många liberaler och socialdemokrater vill inom ramen för detta ge ökat stöd till fossilgas, främst i kolberoende regioner. Vi gröna säger bestämt nej, eftersom det skulle låsa in oss i ett beroende av fossila bränslen för lång tid framöver.

Många ser naturgas som ett övergångsbränsle när kol måste fasas ut. Visst, användningen av gas är lite bättre för klimatet och luftföroreningar än kol, men ska vi klara klimatmålen måste även den fossila naturgasen fasas ut snart den med. Att ge pengar till ny gasinfrastruktur är därför inget annat än en återvändsgränd.

Vi har inte mycket tid på oss. Klimatet förändras redan, och följderna av det märks allt tydligare. Rekordvärme, bränder och andra extremväder tilltar på allt fler platser och med allt kortare mellanrum. Ju längre vi väntar på en helomvändning desto svårare och dyrare blir det att ställa om. Handlar vi inte drastiskt nu väntar en ekonomisk, humanitär och ekologisk katastrof.

Skulle vi ha börjat ställa om på riktigt under tidigt 2000-tal kanske nya gasinvesteringar kunde vara tänkbara under en omställningsperiod. För att nu kunna klara våra klimatmål och därmed undvika förödande konsekvenser måste vi dock hoppa över det steget och satsa fullt ut på förnybart och elektrifiering. Förutom att det är bortkastade skattepengar att investera i något vi måste fasa ut snart, är det också att lura de regioner och aktörer som skulle vara mottagare av subventionerna. Det skulle vara som att investera i fasta telefonlinjer på 2020-talet.

quote
Ju längre vi väntar på en helomvändning desto svårare och dyrare blir det att ställa om. Handlar vi inte drastiskt nu väntar en ekonomisk, humanitär och ekologisk katastrof.

Vi kommer att behöva satsa allt vi kan på ett klimatneutralt samhälle. I den kalkylen ryms inga återvändsgränder i form av ny fossilgas. En storskalig satsning på förnybart och elektrifiering kommer att vara vägen framåt för att nå målen. Det innebär inte att kranen vrids åt tvärt för befintlig fossilgas, men däremot för ny sådan. Detta skulle ge tydliga signaler till alla de som väntar på besked, att framtiden är förnybar. Jag uppmanar mina kollegor att också välja sida mot ett fossilt bidragsberoende. Vi gröna kräver en gemensam EU-strategi för utfasning av fossila subventioner. Det handlar om 550 miljarder kronor per år som EU:s medlemsländer istället borde lägga på en fossilfri framtid.

Läs mer

Här har lärarna bäst betalt i Sjuhärad: ”Måste fortsätta satsa”

Borås

Här har lärarna bäst betalt i Sjuhärad: ”Måste fortsätta satsa”

Höjda löner ger minskad omsättning: ”Någonstans har den strategin varit rätt lyckad”

Så mycket tjänar lärarna i Sjuhärad – kommun för kommun: ”Lönat sig att flytta”

Borås

Så mycket tjänar lärarna i Sjuhärad – kommun för kommun: ”Lönat sig att flytta”

Lärarlönerna stiger – men skillnaden mellan kommuner ökar

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Bil och mopedbil i olycka i Borås. Man död efter skjutning i Västerås.

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Borås

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Bedragarna riktar sig främst mot äldre människor.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Sjuhärad: Nu säljs legendarens ferrari – i Skene

Mark

Sjuhärad: Nu säljs legendarens ferrari – i Skene

Lades ut i våras: ”Priset är en bit över vad den modellen kostar annars”