Annons

Lennart Hjelmstedt: Klarar Varberg en fördubbling i sommar?

Dagens förbud mot större folksamlingar kan sluta med en konflikt mellan Varbergsbor och västgötar.
Lennart Hjelmstedt
Ledarkrönika • Publicerad 22 maj 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det var fullt på stranden i Apelviken i Varberg när solen visade sig efter veckor av kallt och dåligt sommarväder.
Det var fullt på stranden i Apelviken i Varberg när solen visade sig efter veckor av kallt och dåligt sommarväder.Foto: Petter Trens

Sommaren närmar sig med hem- och tvåtimmarssemestrar. För Varberg har sommaren alltid inneburit att västgötskan klingat så trivsamt mellan stånden på torget. Nu blir det mindre av det. I själva verket står besöksnäringen inför en kris och hankar sig fram på besparingar och statligt stöd.

Dagens krönikör

Lennart Hjelmstedt

är före detta chefredaktör för Blekinge Läns Tidning och numera bosatt i Varberg.

Det lär bli glest mellan de internationella gästerna i stan i sommar. Norrmännen får exempelvis inte lämna sitt land. Färjan till Danmark är flyttad till Halmstad och danskarna är strikta med gränserna. Särskilt bekymmersamt eftersom det är de utländska gästerna som stått för besöksnäringens kraftiga expansion på senare år. Hur blir det om den största gruppen turister, den från Norge, uteblir? Vad ska de 1 900 varbergare göra som helårsarbetar i hotell- och spa-branschen? Runt 860 000 gästnätter står på spel. Plus köpkraften hos dagsbesökare och stugägare.

”Behovet av att få in pengar ska vägas mot smittorisken, vilket lett till att besökare i Varberg i sommar inte kan räkna med hemtjänst.”
Annons

Vi talar om en turism som omsätter 337 miljarder i Sverige. 40 procent av den summan kommer utifrån och bortfaller nu. Om de utländska besökarna uteblir återstår således drygt hälften från svenska turister. Frågan är då vart i landet denna eventuella turism kanaliseras. Troligen mot kusterna.

Varbergs befolkning fördubblas normalt i juli. Men hur blir det i år? Det stora surf-och vattenjippot Hallifornia som brukar dra 40 000 besökare planeras fortfarande bli av mitt i sommaren. Men hur distanserar man så många människor på den begränsade ytan runt fästningen och Societeten när just trängseln är en av attraktionerna? I Simstadion får max 50 badande vistas mot annars 500. Vinfestivalen i augusti kan vara i fara av samma skäl: närheten till medmänniskorna har blivit en fara. Torghandeln sprids därför ut även till Brunnsparken och Kyrkogatan vilket kan rädda den kvar. Fästningsbadet blir en utmaning. I övrigt är det gott om plats utmed stränderna.

Distanseringen är inte bara en ekonomisk och medicinsk fråga utan också en fråga om vårt behov av gemenskap, så det uppstår med tiden en sorts övertryck. Behovet av att få in pengar ska vägas mot smittorisken, vilket lett till att besökare i Varberg i sommar inte kan räkna med hemtjänst.

Informationskampanjer ska sättas in i folkhälsomyndighetens anda.

Det vore ledsamt om oron för covid 19 skulle skapa motsättningar mellan Varbergsborna och alla de västgötar som ser Varberg som sitt andra hem.

Annons
Annons
Annons
Annons