Annons

Lennart Hjelmstedt: Det grävs som aldrig förr i Varberg

Varberg har liksom hejdats mitt i språnget mot en lysande framtid. Stan ser ut lite som Pompeji när det grävs rörgravar överallt för att betjäna den nya stadsdelen Västerport, den som ska ersätta hamnen.
Lennart Hjelmstedt
Ledarkrönika • Publicerad 10 april 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Arkeolog Elisabet Schager visar på fynd från Getakärr, den medeltida stad som blev början till Varberg. Möjligen fanns Getakärr redan på 1100-talet.
Arkeolog Elisabet Schager visar på fynd från Getakärr, den medeltida stad som blev början till Varberg. Möjligen fanns Getakärr redan på 1100-talet.Foto: Lennart Hjelmstedt

Färjan till Danmark har efterlämnat sina landgångar stramt riktade mot himlen, vittnande om en redan svunnen epok. Man förbereder borrningen av en tre kilometer lång tunnel under gallerian där framtidens alla tåg ska storma fram utan att höras. Inte som nu när de rullar och bullrar rakt igenom bebyggelsen. I själva gallerian är det stilla som i en katedral. Få handlar.

Länsstyrelsen har granskat detaljplanen för stadsdelen Västerport och underkänner den, bl a för bristande hänsyn till kulturmiljön och för att man inte beaktat landhöjningen. Stadsbyggnadskontoret får göra om och göra rätt. Västerport som skulle bli ”ett föredöme för stadsbyggandet i Sverige”. Här uppstår nu ett hopp hos varbergarna om att det inte ska bli något av med Petter Stordalens gökungeprojekt : ett fjortonvåningarshotell. Det som kommunens ledning i sin förälskelse kallade för ”Varbergs blivande landmärke”. De hade alldeles glömt att fästningen redan har den rollen sedan 700 år.

Annons

Allt grävande i stan har inte bara avigsidor. Under gamla yllefabriken, som inte gick att rädda, har arkeologerna under ledning av Elisabet Schager gjort häpnadsväckande fynd från medeltidsstaden Getakärr. Där associerar vi igen till Pompeji. Bl a har man avtäckt ett kulturlager som arkeologerna daterar till 1100-talet. Fynden skulle visats på museet i april men så kom pandemin. Nästa utgrävning gäller området för den nya stationen. Ny kunskap om Varberg grävs fram.

Värre är att pandemin drabbar många av stadens 7 000 företag och deras 21 000 anställda. För att lite lätta på trycket lättar kommunen nu på reglerna för utomhusserveringar. Det är visserligen temperaturer runt +5 C men nog kan det hjälpa en smula att man ser lite oortodoxt på reglerna för uteserveringar. Kanske kan det bli en slutsats efter pandemin att en del saker är överreglerade i vårt samhälle.

En tidig morgon, strax efter sex, samlas vi riskmedborgare i stormarknaderna för att handla. Det känns nästan som om det vore vi som utgör risken, inte de som l ö p e r risken. Men man får väl ändå säga att de flesta svenskar idag visar behärskning. God, svensk ordning härskar.I synnerhet som nya leveranser av toapapper har anlänt till butiken.

Bildtext: Arkeolog Elisabet Schager visar på fynd från Getakärr, den medeltida stad som blev början till Varberg. Möjligen fanns Getakärr redan på 1100-talet. Foto. L Hjelmstedt

Annons
Annons
Annons
Annons